4 gyakori kérdés amit a notebook vásárlók feltesznek magukban

Rate this post

Egyszerű használhatóság, mobilitás, strapabíró külső kialakítás, funkcionalitás és korrekt árak- csak néhány olyan követelmény, amelyek felmerülnek notebook vásárlása kapcsán. De mégis melyik gyártó készüléke mellett érdemes letenni a voksot?

hirdetes

Mennyit szánjunk a vásárlásra, melyek azok a szempontok, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni a választáskor? Laikusként bizony nem könnyű eligazodni a piaci kínálatban, hiszen több árkategória, ismert és kevésbé elterjedt márkák változó felhasználási körrel várják mindazokat, akik a notebook-ok kínálta szabadság mellett szeretnék letenni a voksot.

A bestbyte.hu által megkérdezett szakemberek most azoknak a vásárlóknak szeretnénk segíteni, akik az első notebook beszerzése előtt állnak, és tanácstalanok.Notebook 4 kérdés

1. Melyik gyártót válasszuk?
Az első és legfontosabb kérdés, ami fel szokott merülni, az a notebook gyártójára vonatkozik. Mivel elektronikai készülékek beszerzésekor a minőség kiemelt jelentőséggel bír, így korántsem mindegy, hogy mit kínálnak az egyes gyártók.

Érdemes a business kategória termékei között keresgélni, hiszen ezek nem csak kiterjedt szervizhálózattal rendelkeznek, de magasabb minőséget is várhatunk elő tőlük. Legjobb, ha olyan márkára esik a választás, amely már bizonyított a területen, tehát érdemes kétkedéssel fogadni azokat, amelyeket kevésbé ismerünk. Ez utóbbiak esetében az esetlegesen felmerülő javíttatás problémásabb, és gyakran olyan típushibákkal is találkozni, amelyek hatására akár idő előtt használhatatlanná válik majd a választott darab. A minőség és a megbízhatóság tehát különösen fontos a területen.

2. Gyors gépet szeretnék, mire figyeljek?
A HDD, vagyis a háttértár gondoskodik arról, hogy az adatok tárolásra kerüljenek. Ezek elérését egy adott sebesség mellett tudja biztosítani számunkra a notebook. A merevlemezek és az úgynevezett SSD-k sebessége az olvasási és írási sebesség, valamint az elérési idő függvényében változik. Míg a hagyományos merevlemez körülbelül 160-180 fájlt tud megnyitni 5 másodperc alatt, addig ez az elérési idő az SSD-k esetében 0,01-0,02 ms, ráadásul így akár 100 ezer fájl is elérhető másodpercenként. Egyértelmű tehát, hogy az SSD-k teljesítménye messze meghaladja a HDD esetében mérteket.

3. Mennyire fontos az ár?
Azt kell, mondjuk, hogy ha jó minőségű, valóban tartós darabot szeretne beszerezni, akkor érdemes kicsit többet költeni rá. A bevásárlóközpontok akciósan hirdetett termékei esetében a körültekintés nélkülözhetetlen, hiszen ezek sajnos gyakran alapvető hiányosságokkal kaphatóak, vagy például nem rendelkeznek a megfelelő számú csatlakozási egységgel, ami a használhatóság bővítését lehetetleníti el.

Célszerű a magasabb árkategóriásak között válogatni, nem elfeledkezve az akkumulátor kapacitásának megismeréséről, ugyanis a szubnotebook-ok esetében a súlycsökkenés gyakran azzal a hátránnyal jár, hogy az aksi kapacitása gyengébb a megszokottnál.

4. Milyen szervizlehetőségek léteznek?
Bár alapvetően mindannyian úgy szeretnénk a notebook kínálatból választani, hogy a készülék időtálló minőséget képviseljen, de használattól és márkától függetlenül előfordulhatnak meghibásodások. Mivel mindennapjainkban nehezen nélkülözzük az internetet és az online ügyintézést, és a notebook-ot minél kevesebb ideig szeretnénk használaton kívül tudni, ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő szervizháttér álljon rendelkezésre.

A szervizgarancia általában 15 napon belüli javítást jelent, és magunknak kell a készüléket hozni-vinni. Ennél jóval kényelmesebb megoldásnak tűnhet az úgynevezett „pick up and return”, amikor a gyártó futárt küld a készülékért. Sajnos ez utóbbi esetben nem ritka, hogy ha olyan probléma van a géppel, ami nem folyamatosan áll fenn, tehát például csak óránként sötétedik el a kép, akkor ezt nem biztos, hogy kiszúrják a tesztfázisban, és úgy is értékelheti a gyártó, hogy indokolatlan volt a futár használata, tehát a fogyasztóra terhelheti annak költségeit. Legjobb tehát, ha kiterjedt hazai szervizhálózattal rendelkező gyártóra esik a választás notebook beszerzés alkalmával.

Share Button