Currently set to Index
Currently set to Follow

A legtöbb háztartásban szükség van páramentesítőre

Rate this post

A magas páratartalom elleni védekezésnek a legfőbb eszközei a különböző páramentesítő készülékek. Utánajártunk, milyen eszközöket találunk a kereskedi forgalomban és mit kell tudnunk róluk, ami segíthet a választásban, ha vásárlás mellett döntünk.

hirdetes
páramentesítő
páramentesítő

Az alapvető kérdés persze mi lehetne más, minthogy szükségünk van-e egyáltalán páramentesítő készülékre. Először is érdemes tisztában lenni azzal, normális páratartalom uralkodik-e a lakásban. Noha létezik úgynevezett légnedvességmérő eszköz, ez nem tartozik a háztartások alapfelszereltségei közé. Azonban, ha falpenész megjelenését tapasztaljuk, biztosak lehetünk benne, hogy a páratartalom lényegesen magasabb az ideálisnál.

A 45-50% közötti relatív páratartalmat tekintjük optimálisnak. Ez tulajdonképpen egy viszonyszám, ami a levegő nedvességtartalmának viszonyát írja le a kicsapódás mértékéhez hasonlítva. A falpenész szaporodásának feltétele a 70% feletti páratartalom. A 80% feletti páratartalom már az atkát megjelenésének is kedvez. Senki sem szembesül szívesen ezekkel a problémákkal; az ellenük folytatott védekezés legjobb módja a magas páratartalom megelőzése. És itt jönnek képbe a páramentesítő készülékek.

A mindennapi életünk során jelentős mennyiségű párát juttatunk az otthonunk levegőjébe. Zuhanyzás, főzés és ruhaszárítás során jelentős mennyiségű nedvesség kerül a levegőbe, de még az emberi lélegzet és a virágföldek kipárolgása is mérvadó lehet. Szerencsére egy páramentesítő megoldja a problémát. Az ilyen készülékek működése egyszerű: beszívja a levegőt, amit páramentesít, majd a száraz levegőt visszajuttatja a helyiségbe.

Az ideális készülék kiválasztásának legfontosabb lépése, hogy a páramentesíteni kívánt helyiség nagyságának, illetve páraterhelésének megfelelőt válasszuk. Ha alulméretezés történik, a készülék gyakorlatilag állandóan működni fog és azon erőlködik majd, hogy megoldjon egy olyan feladatot, amire nem képes. Ez a helyzet persze csak extrém esetben fordulhat elő, de az optimális működéshez és energiahatékonysághoz elengedhetetlen a megfelelő méretezés.

Érdemes tudni, hogy a különböző készülékek teljesítménye nagymértékben eltér. A legkisebbek 24 óra leforgása alatt csupán 3-4 dl nedvesség eltávolítására képesek, a legnagyobbak akár 25-30 liter vizet is képesek kivonni. Utóbbiakra jellemzően nagyobb alapterületű lakásokban van szükség, ahol a páraterhelés szinte állandó problémát jelent.

A kiválasztásnál fontos szempont lehet az elvezetés módja. Egyes készülékek esetében – jellemzően a kisebb kapacitással rendelkezőknél – az összegyűjtött víz egy tartályba csepeg. Ezt időnként ürítenünk kell. A nagyobb gépek szinte minden esetben rendelkeznek kivezető nyílással (is), ami könnyedén csatlakoztatható valamelyik lefolyóra. Amennyiben a készülék pumpával rendelkezik, lehetőségünk van magasabban elhelyezett lefolyóba vezetni az összegyűjtött vizet.

Ha tehetjük, válasszunk automatikus működéssel rendelkező páramentesítőt. Az ilyen készülékek képesek érzékelni a megnövekedett páratartalmat, így automatikusan működni kezdenek emberi beavatkozás nélkül. Szerencsére ez a funkció szinte minden korszerű készülék esetén elérhető.

Érdemes figyelni a zajszint mértékére is. A lakótérben elhelyezett készülékek esetében még inkább fontos ez a tulajdonság. Ha kellő odafigyeléssel választunk, biztosan megtaláljuk azt a páramentesítőt, ami a leginkább megfelel az igényeinknek.

Share Button