Adókedvezmény kismamáknak 2015 milyen változásokra számíthatunk

Rate this post

Bár minden embernek fontos, hogy odafigyeljen rá, milyen kedvezményekre, támogatásokra jogosult, amikor kismamákról beszélünk, ez még fontosabbá válik, hiszen kisgyermekeit is érinti minden anyagi kiadása. Ezért lényeges, hogy tájékozódjanak arról, hogy lényeges változások lépnek érvénybe 2015. január elsejétől Magyarországon, többek közt a kismamák adókedvezményével kapcsolatban is.

hirdetes

A gyermekgondozási segély és a gyermekgondozási díj folyósításának idején, és az ezt követő két évben a foglalkoztatott munkavállalók után a kedvezmények mértéke a bruttó fizetésnek a 27%-a. A foglalkoztatás harmadik évében viszont már a bruttó fizetés 14%-át teszi ki ez az összeg.

Adókedvezmények mik járnak a kismamáknak

A munkáltatói közteher az első esetben az eddigi 28,5 % helyett 0% lesz, a második esetben ugyanez 14%. A GYED extra elnevezésű juttatással párhuzamosan a három- vagy többgyermekes családok esetében a következőképp változnak a számok: a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt, vagy az azt követően foglalkoztatott dolgozók után a foglalkoztatás első három évében a bruttó munkabér 27%-a, a foglalkoztatás negyedik, illetve ötödik évében a bruttó munkabér 14,5%-a.

Itt ugyanúgy az első esetben a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%, második esetben pedig 14%.

Jó hírek a kismamáknak

Jó hír a kismamáknak, hogy a kedvezmény a korábbi szabályozásokhoz képest két évvel hosszabb időtartamot jelent, tehát 5 évet. Azok is kérvényezhetik a támogatást, akiknek 2015. január elseje előtt kezdődött el a munkaviszonyuk, ez az ellátás megszűnését követő 69. hónap végéig lehetséges, viszont ennek bele kell férnie a fentebb említett maximum 5 éves keretbe.

A Munkatörvénykönyv szerint minden egyes kismamát megillet az a joga, hogy a gyermekgondozás alatti fizetés nélküli szabadságot a gyermek 3 éves koráig igénybe vehesse. Ugyanezt a szabadságot az apa is megkaphatja. Tehát a szülő döntheti el, hogy felfüggeszti-e három évre a munkaviszonyát, miután ugyanazon munkaszerződéssel léphet vissza az idő lejárta után a munkahelyére.

Hogyha hamarabb kíván visszatérni munkahelyére, ugyanúgy köteles visszavenni a munkáltatója. Ezt ugyan jelezni kell előre 30 nappal a visszatérés előtt. Erre a távollétre nem jár juttatás a munkáltatótól, ám mint társadalombiztosítási ellátás, a gyermekgondozási díj igényelhető egy gyermek után csak az egyik szülőnek. Ennek az összegnek a mértéke a TB szabályok szerinti átlagkereset 70%-a, mely összeg viszont nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének a 70%-át.

Ezeken kívül igencsak fontos változás, hogy az eddigi 10-10 ezer forintos összeggel szemben most 20-20 ezer forintos adókedvezményben részesülnek a kétgyermekes családok. Ez közel 300 ezer szülőt érinthet, ami körülbelül 55-60 milliárd forinttal csökkenti a kétgyermekes családok adóterheit. Ami a háromgyermekes családokat illeti, gyermekenként 33-33 ezer forintos adókedvezményben fognak részesülni.

Share Button