Currently set to Index
Currently set to Follow

Amit egy okos otthonról feltétlenül tudni kell

Rate this post

Mindannyian arra törekszünk, hogy az otthonunkat a lehető legkényelmesebbé és otthonosabbá varázsoljuk. Egyesek számára ez dekorációval és bútorokkal, mások számára korszerű digitális és automatizált megoldásokkal valósítható meg. Az alábbi tartalomban leírjuk, melyek az okos otthonok legfontosabb jellemzői és tudnivalói.

hirdetes

Magára az okosotthon fogalomra sokféleképpen tekintünk. Mindenkinek van véleménye vele kapcsolatban, abban azonban mindenki egyetért, hogy a funkcionalitása megkérdőjelezhetetlen. Éppen ezért maga az okosotthon sokkal inkább egy korszerű koncepció, amely a kényelem és a biztonság szolgálatában áll. Az okos otthonok nem csupán korszerű eszközökből állnak, hanem olyan rendszerekből, amelyek szenzorokat és érzékelőket tartalmaznak, amelyek képesek kommunikálni egymással, illetve egy mobiltelefonon keresztül a felhasználóval. Ennek eredményeképpen a lakás valóban meleg otthonná válhat, szoros és átvitt értelemben is; az okosotthonnak köszönhetően a világítástechnikai rendszerek, a légtisztító berendezések, a fűtőkészülékek, az automatizált árnyékolástechnikai megoldások és sok más elem optimális működésre lesz képes.

Mindenképpen érdemes eloszlatni azt a tévképzetet, miszerint az okosotthonok kiépítése egy vagyonba kerül. Noha a határ valóban a csillagos ég, az alapszintű rendszereket a legtöbben megengedhetik maguknak. Már egy ilyen rendszer kiépítéséről is elmondható, hogy sokkal inkább racionalizálás, mintsem luxus. Képzeljük el, hogy a fűtésünk mindig optimális, ráadásul a levegő optimális páratartalmának köszönhetően a hőérzetünk is kiváló. Képzeljük el azt is, hogy a lámpák csak abban az esetben biztosítanak fényforrást, ha az szükséges, ráadásul akkor is optimalizálva a fényerősséget és színhőmérsékletet. Sőt, képzeljük el, hogy a világítástechnikai és árnyékolástechnikai megoldásaink „önműködő” módon rejtik el az otthonunkat a kíváncsi szemek elől. Fejlett megfigyelő rendszerek mellett ezek kiváló segítői az otthonunk biztonságának. Ezek alapján láthatjuk, hogy az okos otthonra nem csupán luxusként, hanem a költségek és veszteségek csökkentését segítő eszközként kell tekintenünk.

Nem mehetünk el szó nélkül az okosotthonok egészségmegőrző tulajdonsága mellett. Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő hőmérséklet és páratartalom szükséges az egészséges otthon megteremtése érdekében. Különösen igaz ez a téli időszakban, amikor a fűtés jelentősen befolyásolja a környezetet. Sok esetben párásításra lehet szükség, illetve biztosítani kell a megfelelő légcserét. Az okos otthonok minderre képesek, ráadásul önműködő módon a beállított paramétereknek megfelelően. Sőt, képesek lehetnek a levegőtisztaság ellenőrzésére, illetve hatékony tisztítására is. Amennyiben a rendszert egy fejlett képességekkel és HEPA szűrővel rendelkező okosporszívóval egészítjük ki, a levegőbe kerülő szennyezőanyagok mennyiségét jelentősen csökkenthetjük.

Napjainkban mintegy 180 millióra tehető azon háztartások száma, amelyek tartalmaznak legalább egy okoseszközt. Legnagyobb számban természetesen az okoselektronikai eszközök vannak jelen, de egyre nagyobb számban találhatók olyan eszközök is, amelyek kifejezetten okosotthon-funkciót képesek ellátni.

Share Button