Aprócska kezekbe az okostelefon: káros vagy fejlesztő a kisgyerekek számára?

Rate this post

Azok a gyerekek, akik már ebbe a modern világba születben bele, 1-2 évesen már nagyon profin kezelik az okostelefonokat. Gond nélkül tud például egy kétéves gyerkőc mesét keresni magának, vagy játszani rajta. Ezek az eszközök számukra annyira érdekes és izgalmas, hogy teljesen beszippantja őket, és talán nincs is olyan játék, ami ennél jobban lekötné őket.

hirdetes

Persze sok szülő kapva az alkalmakon, néha megengedi kisgyermekének, hogy mobilozzon. Nagyon hamar le lehet kötni egy hisztis gyerek figyelmét utazás közben, vagy a boltban, sorban állás közben.
De sokat elgondolkozhatunk, hogy vajon való ez az eszköz a gyerekeknek? Szabad használniuk? Ha igen, mennyi ideig? Lehetséges, hogy a kisgyermek idegrendszerére nézve, és fejlődését tekintve káros számára? Ez a dolog talán éppen annyira megosztó, mint a televízió nézése.

Mit mondanak az orvosok?

Svéd szemészek felhívják arra a figyelmünket, hogy a mai gyerekek 40 százalékkal többen szenvednek a rövidlátóságtól. Ez betudható annak, hogy közelről nézik a tabletet, okostelefont, így a kis szemük egy idő után automatikusan alkalmazkodik a közel tartott képernyőhöz. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája az elmúlt pár évben azt tette közzé, hogy kétéves korig alatt nem ajánlott a képernyő nézése, használata.

Ám ezután ezt visszavonta, sőt, azt nyilatkozta, hogy a videotelefonálást kimondottan ajánlja, hiszen ez segít családtagjainkkal tartani a kapcsolatot.

A szakirodalmat olvasva rémisztő kockázatokat sorolnak fel, azzal kapcsolatban, hogy mi történik azzal a kisgyermekkel, aki az okostelefonnal a kezében nő fel: bűnözés, alkoholizmus, beszédhiba, empátia hiánya, szegényes szókincs. Ők azt is bizonygatják, hogy ezeknél a gyerekeknél a képernyő hatására komoly fejlődési zavarok jelentkezhetnek az agy homloklebenyében.

A gyerekekre veszélyesebbek az okostelefonok?

Ha mégis úgy döntünk, hogy odaadjuk gyermekünknek telefonunkat, legyünk nagyon óvatosak! Az interneten rengeteg veszélybe beleütközhetnek, néha elég csak egy megnézett mese után újabb rész után keresgélnie, és hamar nem gyereknek való tartalmakat találhat.

Jó ötlet kisgyerekeknek való applikációkat letölteni, ezekből pedig egyre több található. Vannak olyan gyerekbarát játékok, amivel megtanulhatják a gyerekek a színeket, formákat, számokat, esetleg az állatok hangjait is.

Az Oxfordi Egyetem pszichológusainak az, hogy a 10-15 évesek napi egyórás okostelefon használatnak köszönhetően elégedettebbek életükkel, sokkal könnyebben ismerkednek, és barátkoznak, új társaságban könnyebben oldódnak.

Emellett mobiltól elzárva tartott társaik sokkal visszahúzódobbak, és többen érzik magukat kirekesztettnek. Az viszont felnőttekre és gyerekekre is vonatkozik, hogy az esti alvás előtt nem tesz jót, ha a képernyőt bámuljuk. A képernyő kékes hatása miatt ugyanis csökken a melatonin színt ami egy olyan hormon ami segít gyorsan és mély alvásban.

Az aprócska kezekbe kerülő okostelefonok hatása egyelőre nagyon gyerekcipőbe jár, ám azt tudjuk, hogy Steve Jobs az Apple közismert főnöke a saját csemetéinek megtiltotta az iPad használatát.

Share Button