Egészségessebb haj titka

Rate this post

Mit tehetnék, hogy egészségesebb legyen a hajam? Milyen sampont válasszak? Miért nem fényes és csillogó a hajam? – ezek a kérdések sok embert foglalkoztatnak, és nem csak a nőket. Vásárolhatunk szép ruhákat, cipőket, de a hajat ápolni bizony csak folyamatos odafigyeléssel lehet.

hirdetes

Bizonyára sokan nem tudják, hogy már az sem mindegy, milyen módon mossa meg a haját. Nem segít sem a haján, sem a fejbőrén, hogyha durván, körömmel kezdi el dörzsölni. A vékony hajszálak pillanatok alatt megtörnek, kitépődnek, ezáltal a haj gyérül és kopik. Ehelyett inkább masszírozni kell a fejbőrt, alaposan, minden területre juttatva a samponból. Ezzel a módszerrel hatékonyabban eltávolodnak a hajformázó maradványai és a különböző szennyeződések, ezen kívül a fejbőrt is kíméljük, és a hajunkat sem törjük meg.

Ehhez a folyamathoz azonban előbb ki kell választani a megfelelő sampont. El kell vonatkoztatni a samponreklámoktól, a márkáktól és a csomagolástól. Ami a legfontosabb, hogy a sampon a hajunk ápolását segítse elő. Ha nem megfelelő sampont választ, csak ront a haja állapotán. Különböző samponokat gyártanak különböző hajtípusokra, tehát meg kell állapítania, milyen az Ön hajtípusa (korpás, zsíros, száraz, töredezett, normál), és az alapján döntenie. A legjobb, ha olyan sampont választ, amely valamilyen hasznos adalékanyagot is tartalmaz.

A legjobb választás, mint minden esetben, a természetes hajápoló szerek, samponok. A hajra nagyon jó hatással van például a csalán, az olíva, a méz. A samponválasztás előtt ki lehet kérni a fodrász tanácsát is, hiszen ő ismeri szakmai szemmel a hajunkat, és biztosan tud szolgálni néhány hasznos tippel. A hajmosás utáni napokban is foglalkozni kell a hajjal. Az olajos fejmasszázs azon túl, hogy ápolja a hajat, jó hatással van a vérkeringésre is.

Gyakori probléma még a korpásodás, ami kellemetlen, és nehezen kezelhető betegsége a fejbőrnek. Erre is vannak jó megoldások. A legokosabb mindig belülről indulni ki, elegendő A-, B-, E- és H-vitamin szervezetbe juttatásával, valamint a cink, a vas és a folsav fogyasztásával a korpásodás visszaszorítható. Vannak erre gyógyteák is, amik kipróbálhatóak, de az is lehet, hogy egyszerűen több folyadékot kell fogyasztani, napi szinten legalább 2-2 és fél litert. A megfelelő mennyiségű folyadék javítja a hajhagymák tápanyaggal való ellátását, és segíti a vérkeringést.

A szervezet belső állapotát tükrözi a hajunk. Próbáljunk meg vitamindúsan, egészségesen étkezni, beiktatni néha tisztítókúrákat, melyek látványosan szebbé, ragyogóbbá varázsolják a hajat. Mesterséges festékek helyett inkább a természetes hajszínezőket kell használni. Ilyen hajszínező a fekete tea és vöröshagyma, vagy a szőke hajúaknak a citrom és kamillatea. Ezeknek a használatával a haj sokkal frissebbnek, élénknek tűnhet.

A fésű megválasztása is nagyban befolyásolja a haj egészségességét. A műanyag fésűk, bár hatásosnak tűnnek, hosszú távon nagyon rongálják a hajat, ehelyett inkább szerezzünk be állati szőrből készült fésűket, ezek használatával sokkal kisebb mértékben törnek meg a hajvégek.

Share Button