A fülgyulladás tünetei és kezelése

Rate this post

A kellemetlen fülgyulladás bármikor, bármelyik évszakban, bárkinél jelentkezhet. Ki ne ismerné hát azt az éles, szúrós fájdalmat, ami ezzel a szörnyű gyulladással járhat? Bár gyakoribb a téli, őszi időszakban, és főként a gyerekek körében, ezt a fajta gyulladást – melyet baktériumok okoznak – szinte minden ember megtapasztalja előbb vagy utóbb.

hirdetes

Gyakran belázasodnak tőle az emberek, kidomborodik a dobhártyájuk, és kivörösödik. Ezt a duzzadást lehet kezelni enyhén langyos olívaolajjal, ha nincs sérülve a dobhártya, nincs meglyukadva, nem váladékozik a fül.

Miután megfelelő hőmérsékletűre melegítettünk egy teáskanálnyi olívaolajat (csuklónkon ellenőrizhetjük), juttassunk néhány cseppet a fülünkbe.

Fülgyulladás fájdalmas tünetei

Gyakori elöljárója a fülgyulladásnak a nátha és az influenza, így hát ilyen megbetegedések esetében érdemes háziorvoshoz fordulni. Az alapos és megfelelően végzett orrfújás könnyen megelőzheti a fül begyulladását, ugyanis a sok szennyeződés és váladék okozhatja a bajt. Kisgyerekeknél előnyös az orrszívó porszívó elnevezésű, porszívóhoz csatolt váladékelszívót használni, hiszen ők még nem tudják alaposan kifújni az orrukat, ezzel a módszerrel viszont biztos kiürül az orrüreg.

Szúrós, éles fájdalommal jár a fülgyulladás, s ha ez felerősödik, még mielőtt eljuthatna az orvoshoz, fájdalomcsillapítóval meg lehet ideiglenesen szüntetni ezt a kellemetlenséget.

Fájdalom csillapítás elsőként

Fájdalomcsillapításra szintén alkalmas lehet valamilyen meleg tárgy, amit otthonról kikerül. Ilyen lehet a meleg vizes palack, melynek kellemes hőmérséklete kell legyen, csak annyira meleg, ami még jólesik, hogyha a fülére teszi. De lehet akár egy meleg vizes törölközőt is használni e célra. A meleg serkenti a fül vérkeringését, ezáltal kisebb lesz a nyomás. Egy igazán ősi gyógymód a fülfájásra a só. A sósvizes párologtatás csodákat tehet. A másik megoldás a só felmelegítése és egy kisebb zsákba csomagolása, mellyel aztán fülünket borogatva hatékonyan enyhíthetjük a kellemetlen fájdalmat.

Az infralámpás kezelés is segíthet, de túlzott használata ennek sem egészséges.
Kisgyerekeknél a hirtelen fellépő fülgyulladás elég gyakori, és ilyenkor a szülők természetesen pánikba esve igyekeznek segíteni síró gyereken. Azonban nem szabad elhamarkodni a döntést, mindenképp orvoshoz kell vinni a kicsit.

Amikor már nincs megoldás, és mindenképp rászorul Ön vagy gyereke a gyógyszeres kezelésre, a fülgyulladásra ajánlott gyógyszereket (Dalacin, Cataflam és a Brulamycin) természetesen csak orvosi jóváhagyással érdemes elkezdeni szedni, annál is inkább, mivel orvosi vénnyel válthatóak ki csupán.

A fülgyulladásnak sokféle fajtája van, amit mi otthon nem tudunk megállapítani magunknak, így tehát a legfőbb tanács, hogy bármennyire is szeretné elkerülni a gyógyszereket, keresse fel orvosát. Egy fülgyulladás komoly veszélyekkel is járhat, különösen a gyerekek esetében. Ha nem kezeli időben orvos, akár komolyabb szövődmények is kialakulhatnak.

Share Button