Gyógyulás a gyógynövények természetes erejével

Rate this post

A modern világ beköszöntéig, az ember sokkal jobban kötődött a természethez, mint manapság. Ismerte az erdők, mezők növényeit, illetve állatait, tudta, mi válik hasznára környezetében. Voltak tudós asszonyok és férfiak, akik életüket a gyógynövények hatásának tanulmányozására szentelték.

hirdetes

Mivel sok településen orvos nem volt, az emberek számára létkérdéssé vált természetes környezetük alapos kiismerése, hogy használni tudják az élőflóra gyógyító erejét. A tapasztalatok átörökítése a következő generációk számára kötelesség volt – egészen a 21. század felvilágosult gondolkodásának bekövetkeztéig. Az emberek ma már jobban bíznak az orvosok képességeiben, mint a házi praktikákban. Pedig ez utóbbi sok esetben életet is menthet…

Gyógynövények múltja és jelene

A modern kor embere nem vagy alig rendelkezik ismeretekkel a növényvilágról, pláne kevés adattal bír azok áldásos tulajdonságairól. Mivel nincs rászorulva a népi bölcsességekre, nem foglalkozik olyan intenzitással a természetes hatásokkal, mint elődei. A természetgyógyászok állítják, hogy sok betegség, főleg a lelki eredetűek, könnyebben kezelhetőek, ha betartanak néhány alapszabályt a gyógyulási folyamatokban. Nagyon fontos az étrend helyes összeállítása, s nem mindegy, hogy a vitaminok és ásványi anyagok, milyen arányban kerülnek be a szervezetbe.

Az orvosok is egyetértenek abban, hogy rendszeres és megfelelő étkezéssel közelebb kerülhet a beteg a gyógyuláshoz. Az egészség alappillére a friss zöldség és gyümölcs, melyek kertben, erdőn és mezőn is megteremnek.

A test és a lélek harmóniája függ az életmódtól

A lelki mélységek megélésékor a test sok folyadékot és értékes ásványi anyagokat veszít, ezért a hangulatra kihatással van. Ha valaki átadja magát a kór tüneteinek és kedvetlenné válik, hamarosan fizikailag is legyengül. S amikor a test gyenge, a lélek is sokkal kiszolgáltatottabb, érzékenyebb lesz, s mint olyan fogékony további betegségekre. Olyan ez, mint egy ördögi kör, amiből nehéz, de nem lehetetlen kiszabadulni!
A természetben sok növényt ismerünk, melyek kúraszerű használata bizonyítottan jótékony hatású. A kedélyállapot javítására ajánlják például a közkedvelt levendulát, melynek erőteljes illata már messziről érezhető. Friss vagy szárított változata mellett, illóolaja is sokoldalúan felhasználható. Fürdővízbe vagy párologtatóba csepegtetve megtelik a levegő friss aromájával, de újabban a gasztronómia is kezdi felfedezni. Érdemeit tekintve fontos megemlíteni a kamillát, mely régóta közismert gyógyhatásáról, mégis kevesebbet fogyasztjuk teaként, mint korábban. A gyógynövények segíthetnek a talpra állásban, de az eredmény függ az alany hozzáállásától.

A depresszióra hajlamos emberek számára mindenképpen ajánlott az életmód változtatás; a természet bizonyítottan jó hatással van a lelkiállapota, ezért érdemes vidékre látogatni gyakrabban, sőt ki is költözni. A lélek és a test harmóniába kerülése csak úgy érhető el, ha megszűnnek a feszültségforrások. A stressz csökkentése érdekében szükséges némi változtatás a napi rendben, melynek egyik legfontosabb elem a mozgás. A szabadban való tartózkodással meg lehet szabadulni a szorongástól, pánikbetegségtől.
Egyet nem szabad elfelejteni! A belső feszültség okairól mindenképpen szakemberrel szükséges konzultálni, mert a természet erejével a tünetek jól kezelhetők, a betegség forrásának megtalálása azonban már összetettebb feladat.

Share Button