Húsvéti fonott kalács titkai

Habár a gyermekkori húsvétokat nem tudjuk megismételni, amikor a fonott kalács, a linzer karikák, a főtt tojások és a sonka illata lengte be a vendégváró szoba levegőjét, azt azonban megtehetjük, hogy a mamáink, anyukáink receptjeiből előveszünk egyet-kettőt, és elkészítjük azokat a süteményeket, amelyeket gyerekkorunkban annyira szerettünk. Ilyen receptekkel igazi ünnepi hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

hirdetes

A húsvét és a fonott kalács annyira összetartoznak, mint a tavaszi reggelek és a megunhatatlan madárcsicsergés, úgyhogy ezt a fogást semmiképp ne hagyjuk ki a menüsorból. A kelt tészták, és kalácsok készítésétől sokan idegenkednek, mert kicsit kényes a tészta az elkészítés körülményeire, de ilyen aggodalmak miatt nem érdemes lemondanunk róla, hiszen figyelemmel, és egy kis kézügyességgel remekelhetünk a vendégeink előtt.
A jó kelt tésztához meleg helyre van szükségünk, langyos tejre, és türelemre, hogy jól kidolgozzuk a tésztát, aztán pedig jól megkelesszük, hogy megfelelő állagú legyen.

Klasszikus húsvéti fonott kalács

Nézzünk most egy klasszikus fontot kalácsot a foodislife.hu oldalról. Egy fél kilónyi liszthez pici langyos tejben futtassunk meg 2 dkg élesztőt, majd azt keverjük el késhegynyi sóval, kb. 2-3 dl langyos tejjel, 1 tojással és 4-5 kanál cukorral. Igyekezzük simára dagasztani, és közben adjuk hozzá az 5 dkg olvasztott Rama-t, és dolgozzuk jól el, hogy sima, lágy tésztát kapjunk. Majd hagyjuk körülbelül 30-40 percig kelni meleg helyen, úgy, hogy előtte megszórjuk a tetejét vékonyan liszttel, majd letakarjuk konyharuhával.

Miután mintegy kétszeresére megkelt, osszuk három egyforma részre, ha három ágból szeretnénk fonni, majd szépen egyenletesen fonjuk össze, úgy, hogy az összeillesztésnél a végét aláfordítjuk a kalács alá, hogy szépen mutasson, ha megsült. Ha ezzel készen vagyunk, Rama-val kikent tepsiben még kb. 20 percig kelesztjük, és tetejét megkenjük felvert tojással, majd közepes lángon szép pirosra sütjük, ez valószínűleg 35-40 percet vesz igénybe. És kész is a remekmű, amit reggelire, vacsorára, uzsonnára és vendégekkel is fogyaszthatunk.

Ha szeretnénk ettől eltérő ízekkel kísérletezni, akkor van miből választanunk, hiszen a hagyományosan ízesített foszlós kalácson kívül még megannyi változata létezik ennek a süteménynek, attól függően, hogy a háziasszonyok mivel ízesítik, lehet diós, vaníliás, mazsolás, csokoládés és kakaós, de a formája is lehet más, például a koszorú alakú, amelyet tojással együtt sütnek, a húsvéti édességeknek egy különleges, régmúlt idők hagyományait idéző darabja.

Share Button