Közgyógyellátás feltételei kinek is jár a támogatás

Rate this post

A közgyógyellátás egy szociális támogatás, mely a betegségben szenvedő, nehéz anyagi körülmények közt élő személyeknek nyújt anyagiakban segítséget egészségük fenntartásához, vagyis gyógyszervásárlásban, segédeszköz vásárlásban, kezelések, gyógyászati eljárások kifizetésében. Mindezeket szigorú törvény szabályozza, hogy teljes mértékben kiszoríthassák a visszaélni vágyókat, és minél nagyobb mértékben támogathassák az igazán rászorulókat.

hirdetes

Nem egyszerű a helyzet, mert rengeteg rászoruló embernek van szüksége a támogatásra, és rengeteg emberhez kell eljuttatni abból az aránylag szűk anyagi keretből, melyet erre a célra szánhatnak. Nagyon sok szociális segélyre szoruló embernek vannak egészségügyi problémái, melyet önerőből pont ezen okok miatt nehezen tud finanszírozni.

A segítségnyújtás hatékonyságához elengedhetetlen a szigorú szűrő-határozatok bevezetése is. Ennek érdekében tették közzé 2015. évi határozatukat, melyben részletesen leírják azon feltételeket, melyek figyelembevételével igényelhető a közgyógyellátási támogatás.

Alanyi jogosult az a személy, aki rendszeres szociális segéllyel rendelkezik, és ellátásra szorul. Ezen kívül azon személyeket is alanyi jogon illeti a támogatás, akik rokkantsági járadékot kapnak, átmeneti gondozásban lévő kiskorúak, pénzzel támogatott hadigondozottak, illetve nemzeti gondozottak.

Normatív alapon jogosult a közgyógyellátásra az a személy, akinek ellátására kiadott pénz meghaladja a legkisebb nyugdíj 10%-át havonta, ezenkívül az is, akinek a legkisebb nyugdíjösszegnél kevesebb juttatása van havonta, és a családban az egy főre eső havi jövedelem kevesebb mint a nyugdíjminimum, illetve az egyedül élők esetében ennek az összegnek a 150%-át.
Méltányossági közgyógyellátás esetében jegyzőhöz kell fordulni, aki megvizsgálja az illető személy jövedelmi viszonyait, ezután küldi el 5 napon belül az igazolást az egészségbiztosítási szervnek, akik szakhatósági állásfoglalás formájában döntenek, és állapítanak meg egy személyre szabott egészségügyi támogatást.
A támogatás igényléséhez szükséges iratok közé tartozik a háziorvosi igazolás és a jövedelemigazolás. Az igénylést a lakhely szerinti illetékes hivatalhoz kell benyújtani.
A közgyógyellátásra jogosultnak ítélt állampolgároknak előállítanak egy igazolványt, melynek segítségével vásárolhatja meg kedvezményesen gyógyszereit, segédeszközeit, vagy fizetheti ki gyógyászati ellátását, amennyiben erre az illető rászorul.
Becslések szerint a 2015-ös egyéni havi gyógyszerkeret 12.000 forint, az eseti keret havi 6.000 forint lesz. Az OEP honlapján, a 2015. évi listán megtalálhatóak mindazon gyógyszerek és segédeszközök, melyek a közgyógyellátás támogatási keretén belül igényelhetőek, ugyanis ezek is szabályozva lesznek.
Mivel emberi életekről beszélünk, ebben az esetben nem kis teher nehezedik az illetékesek vállára, ezért fontos, hogy körültekintően, az elvárásoknak megfelelően igényeljék a szükséges támogatást, ezáltal megadva az esélyt önmaguknak a támogatás elnyerésére.

Share Button