Megdöbbentő mobiltelefonos adatok

Rate this post

Lassan már nem lesz Magyarországon olyan felnőtt vagy tini akinek ne lenne okostelefonja. Az újabb és jobb teljesítményű mobilok iránt pedig nem csökken a kereslet. A mobil piac fénykorát éri és külön üzletágak épültek már rá az okostelefonok által nyújtotta lehetőségekre. Ma már senki nem lepődik meg azon ha valaki ingyen „telefonál” Viber vagy Skype segítségével vagy ingyen „SMS”-ezik a Facebook Messengerrel. A korábbi technológiák szerepét átvették már az új alkalmazások, közösségi portálok és a jobbnál jobb fejlesztések amiket a gyártók próbálnak az új készülékekbe belezsúfolni.

hirdetes

A piac rendkívül széles. Van aki megelégszik egy pár ezer forintos, kínai – sokszor hamisítvány – okostelefonnal is, de sokan presztízs kérdést csinálnak ebből és Iphone vagy a legújabb Samsung, esetleg HTC márkák alá már nem is adják. A havidíjakba épített készülékárak pedig csak tovább ösztönzik a felhasználókat az újabb modellekre való átállásra. A népszerű termék pedig egyre meglepőbb adatokat produkál világszinten is.

Statisztikai adatok a mobilpiacról

A GSMA Intelligence követi valós időben nyomon az egyedi mobil-elfőzitetői számok alakulását világ szinten. A szervezetnek így valós képe van arról, hogy hány előfizető rendelkezik mobiltelefonnal. A számok pedig hihetetlenek. A legfrissebb kutatási adatok szerint ugyanis a világ mobiltelefon felhasználóinak száma már átlépte a bűvös 5 milliárdos mérföldkövet. Ráadásul ez a szám még viszonyítási alapnak is kevés ahhoz képest, hogy vajon előfizetésenként hány készülékkel számolhatunk – hiszen egy-egy előfizetőnél általában több telefonkészülékbe is beruház.

A mobil előfizetések több mint felét az ázsiai régió érte el, hiszen Kína és India rendelkezik a két vezető mobilpiaccal. Csak Kínában több mint 1 milliárd előfizetőt regisztráltak és Indiában is több mint 730.000 előfizetőt tartanak számon. A százalékos arányokat tekintve Európa is kimagaslóan teljesít, hiszen itt a lakosság 86 százaléka rendelkezik valamilyen előfizetéssel. A szakemberek rövid távon előre vetítik a közel 6 milliárdos előfizetői bázist is, amelyet valószínűleg India mobiltelefonszám növekedése fogja jórészt generálni.

Mobiltelefonos világrekordok

A nagy számú mobiltelefonok persze elhozták azt a mozifilmekben előre vetített jövőt amiről csak mókásan beszélünk még a mai napokon is. Igazi „sportággá” nőtte ki magát ugyanis a mobilozás. Nemcsak játékversenyeket, de mobil hajító versenyt és SMS író versenyt is rendeztek már. Jelenleg a mobilhajító világrekorder egy 18 éves finn fiatalember aki több mint 101 méterre volt képes elhajítani a készüléket, így új világcsúcsot felállítva a használatból már kivont mobiltelefonnal.

Még a mobiltelefon hajító világbajnokságról – annak ellenére, hogy 2000 óta megrendezik – alig tudni valamit, az SMS író versenyről már biztosan mindenki hallott. A legújabb rekorder egy 15 éves iowai lány aki 250 ezer jelentkezőből jutott tovább először a 20 legjobb közé, majd a döntőt is megnyerve, ő vihette el a győzelemért járó 50.000 dollárt (ami 13,75 millió forint!). A lány naponta több mint 200 SMS-t küld el, így nem csoda, ha a versenyen kimagasló teljesítménnyel utasította maga mögé az ellenfeleit.

Share Button