Megváltozott az országos belföldi tudakozó hívószáma

Rate this post

Megváltozott az emberek ezreinek életét megkönnyítő országos belföldi tudakozó hívószáma, aminek köszönhetően a jövőben az eddigi szolgáltató helyett az Invitel Távközlési Zrt. látja el ezt a megtisztelő és fontos feladatot. Dr. Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke már tavaly júliusban megállapodott és szerződést is kötött az Invitel vezérigazgatójával, avagy David McGowannel azzal kapcsolatban, hogy a tudakozó szolgáltatása, illetve hívószáma is megváltozzon. Ennek köszönhetően 2014. október 1-jétől már az Invitel látja el ezt a tisztséget, a tudakozó számváltozás pedig mindenkit érint, ezáltal az eddig ismert és használt 198-as telefonszám helyett az egyetemes tudakozót már a 11-800-as telefonszámon érhetik el a kérdezők.

hirdetes

Az NMHH közleményben tudatta, hogy az új szolgáltatóval kapcsolatos pályázatot már 2013 végén kiírták, és mindent összevetve a legkedvezőbb ajánlattal az Invitel Távközlési Zrt. állt elő, akik így az országos belföldi tudakozó jövőbeni szolgáltatói lesznek. Mivel az Európai Unió szabályozási rendszerének megfelelően a háromtagú telefonszámokat minden szegmensből ki kell vonni, ennek megfelelően a tudakozó telefonszáma is megváltozik, ezáltal már sem a 197-es, sem a 198-as, sem a 199-es rövid számok nem működnek.

Belföldi tudakozó hívószáma

A korábbi, 198-as hívószámot ezáltal a 11-800-as váltotta fel, amit a Hatóság jelölt ki a szolgáltatás számára 2014. október 1-jétől kezdődően. Az új számon természetesen továbbra is elérhető az egyetemes tudakozó korábban megismert összes szolgáltatása, amit az említett időponttól és hívószámon már minden magyarországi vezetékes- és mobiltelefon előfizető el tud érni függetlenül attól, hogy melyik belföldi hálózatból szeretne érdeklődni. A közhiedelemmel és a korábbi hírekkel ellentétben tehát az Invitel nem befolyásolta és korlátozta csak saját előfizetőire az új belföldi tudakozó használatát, az új telefonszámot bárki, szolgáltatótól függetlenül tárcsázhatja és használhatja.

Az NMHH természetesen az átállás türelmi időszakáig még biztosítja, hogy a korábban ismert belföldi tudakozó telefonszámát, avagy a 198-at tárcsázva mindenki egy hangbemondásos üzenetből tudhassa meg a változás minden részletét, ezáltal az új szolgáltató mellett az új telefonszámról is tájékozódhatnak a fogyasztók. Mivel az Európai Unió rendeletei előírják, hogy a tudakozó szolgáltatást folyamatosan felülvizsgálják a hatóságok – esetünkben ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végzi majd el –, ezáltal a most aláírt szerződés három évre szól, vagyis 2017-ben újabb vizsgálat következtében előfordulhat, hogy egy újabb szolgáltató kapja majd meg a belföldi tudakozó üzemeltetésének jogait, de számváltozásra akkor nem számíthatnak az ügyfelek. A megállapodás 2014. augusztus 1-jétől lépett életbe.

Ettől a ponttól az Invitel összegyűjtötte és bekérte a többi telekommunikációs vállalattól az addigi előfizetői adatokat, amelyekkel folyamatosan naprakész adatbázist tart majd fenn, hogy az ügyfelek ne érezhessék az átállás viszontagságait, ezen felül pedig továbbra is olyan minőségű, sőt még jobb tudakozó szolgáltatást kaphassanak, amit korábban már megszoktak. A belföldi és egyéb eddig ismert tudakozó hívószámok természetesen a későbbiekben továbbra is élnek majd, azonban konkrét szolgáltatás, ezáltal segítségnyújtás azokon már nem történik, ezeket tárcsázva ugyanis felvilágosítást kapunk a változásokról, valamint az egységesített új hívószámról.

Share Button