Milyen a jó olajszűrő?

Rate this post

Az autósok rémálma, amikor a szerelőtől távozva olyan borsos összeget hagynak ott, melyet már kimondani is szörnyű.

hirdetes

De vajon természetes velejárója a gépjármű használatnak, hogy az egyes méregdrága alkatrészek cserére szorulnak majd, vagy megelőzhetőek a komoly kiadással járó munkálatok? A fékmester szakemberei rendszeresen felhívják a figyelmet az olajszűrő fontosságára, mely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a többféle szerepet betöltő motorolaj hosszú távon eleget tudjon tenni a neki szánt feladatoknak.

olajszűrő

Ahhoz, hogy a motor egyes alkatrészei problémamentesen tudjanak mozogni, motorolajra van szükség. Ennek cseréje, valamint a gépjármű típusához megfelelő fajta kiválasztása legalább olyan fontos, mint az, hogy olajszűrővel gondoskodjon a szennyeződések motorolajból való eltávolításáról. Ha a motorolaj minőségét, állagát rontják a benne levő szennyező anyagok, annak előbb vagy utóbb a motor látja kárát. Az olajellátással kapcsolatos problémák miatt a korrózióval szembeni védelmi szerepét nem látja el a motorolaj, növekszik a fogyasztás, és megrongálódik a motor. Mivel az ebben levő alkatrészek cseppet sem olcsóak, így érdemesebb inkább odafigyelni a megelőzésre, mintsem az „utólagos tűzoltás” alkalmával sopánkodni a számla nagyságán.

Alapvetően fő-, és mellékáramú szűrőket különítünk el. Az első, a főáramú típus esetében az egész motorolaj mennyiség áthalad azon, majd csak ezután jut azokra a helyekre, melyek kenésre szorulnak. Esetében beszélnünk kell az áteresztő szelep feladatáról is, mely tulajdonképpen azért felel, hogy ha az olajszűrő eltömődött, akkor szűrés nélkül is lehetősége legyen az olajnak a megfelelő helyre folyni, ezzel biztosítva az alkatrészek kenését, és a motor normál működését. Mellékáramú olajszűrőket a főárammal párhuzamos ágban szoktak elhelyezni. A kettő együttes alkalmazásával nagyobb hatékonysággal érhető el a motorolaj gyors és természetesen rendkívül alapos tisztítása.

Fontos információ, hogy minden egyes olajcsere alkalmával a szűrő is cserére szorul, ugyanis benne jelentős mennyiségű szennyeződés halmozódhat fel. Mielőtt az új szűrő tömítőgumiját felhelyezné, azt kevés motorolajjal érdemes átkenni. A motorolajjal való feltöltés után pedig ilyen módon felcsavarni a szűrőt.

Világosan látható tehát, hogy önmagában a motorolaj helyes megválasztása még nem elegendő ahhoz, hogy a kenés megfelelően biztosítva legyen. A fekmester.hu szerint is figyelmet érdemelnek az olyan aprónak tűnő autóalkatrész elemek, mint amilyen az olajszűrő, hiszen a rá szabott szerep rendkívüli jelentőséggel bír. Felelős autósként ügyeljen arra, hogy a gépjármű minden szempontból megfeleljen az előírásoknak, és felszereltségét, valamint a karbantartást illetően is szánjon időt, pénzt rá. Odafigyeléssel megelőzhető, hogy akár több százezres kiadással járjon egy-egy szervíz, arról nem is beszélve, hogy a javítás időtartama alatt nélkülöznie kell majd járgányát, mely a szabadságot, és a jobb időbeosztást teszi lehetővé a mindennapokban.

Share Button