Mire jó a böjt?

Rate this post

Talán sokan úgy gondolják, hogy fölösleges diétázni, mert nagy kitartást igényel a várt eredmény. Mindennap odafigyelni, mit és mennyit enni, bizony fárasztó lehet. Azonban, ha célt nézzük, vagyis azt, hogy a diéta alkalmával méregtelenítjük a szervezetünket, akkor megéri megpróbálni.

hirdetes

Húsvét előtt különösen remek lehetőség kínálkozik testünk-lelkünk karbantartására; az ünnepek előtti önmegtartóztatással formába lendülhetünk, amire nagy szükség van a téli, „többet megengedő”, kiadós étkezések után.

A böjti időszakban nem annyira a fehérjék, mint a vitaminok és ásványi anyagok játsszák a főszerepet. A friss gyümölcs és zöldség ugyan még várat magára, de már beszerezhető néhány primőr áru.

Böjtölni nem csak Húsvét előtt ajánlatos

Húsvét ünnepe fontos a keresztény emberek számára, mert Jézus Krisztus váltságműve tette lehetővé az örök élet megszerzését. Az erre való lelki felkészülés része a befelé fordulás, aminek köszönhetően a test és a lélek is harmóniába kerülhet, ha törekszünk rá. A lelki béke eléréséhez nagyban hozzájárulhat testünk salakanyagainak kiürítése, amire számtalan diétás étrend kínál lehetőséget. Az, hogy kinek milyen étrend a megfelelő, a dietetikus dönti el, aki figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat, esetleges betegségeket.

Nemcsak egy bizonyos korosztály számára bír jótékony hatással azonban a böjt, hanem mindenkinek ajánlott, akinek fontos az egészsége. Természetesen pénztárcától is függ, hogy ki milyen étkezési szokásokat alakít ki, és megengedheti-e magának az olykor költséges diétát. Megnyugtatásképp elmondható, hogy pofon egyszerű megoldásokban rejlik az egészségmegőrzés, csupán észre kell venni a környezetünkben kínálkozó lehetőségeket. Falusi közegben több zöldség- és gyümölcsfélét lehet beszerezni, de a városiaknak sem kell aggódniuk, mivel a piacokon bőséggel kaphatók a hagyományos vitaminforrások.

Az étkezésre való tudatos odafigyelést is elősegíti a húsvét előtti böjt

Petrezselyem, zeller, hagyma, fokhagyma, paradicsom, alma – csakhogy párat említsünk azok közül a nagyszerű alapanyagok közül, melyek nyersen fogyasztva fejtik ki leginkább hatásukat. Levesek és köretek kísérőiként salátaféleségekkel lehet az éhséget csitítani, melyek kalóriatartalma, ha ügyesek vagyunk a variációk készítésénél, a napi maximum alatt maradhat. Fejes saláta, retek és sóska önmagában is finom, de vegyítve más zöldségekkel vagy sajtokkal, egyenesen ízbomba! Gyümölcssaláták kedvelőinek ajánlva, az almát, mint az egyik legsokoldalúbb gyümölcsöt, mindig tartsuk konyhánkban, mivel jó hatással van közérzetünkre.

Ha jól dolgozzuk ki diétás étrendünket, méregteleníthetünk anélkül, hogy éheznünk kellene. A szakemberek szerint a napi többszöri étkezés a célszerű; naponta 5 alkalommal együnk kevesebbet, és akkor nem lesz gond a testi-lelki harmónia elérésével.

Share Button