Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-08-23 20:44:44
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: Otthon

5 gyors tipp a mennyezeti lámpa kiválasztásához

Általában a nappali az a helyiség, ahol a család a legtöbbet tartózkodik, hiszen gyakran ez a színtere a gyerekekkel történő közös játéknak, a televíziózásnak, de nem ritka, hogy az ebédeket és a baráti összejöveteleket is itt tartjuk. Ebből a helyiségből tehát semmiképpen sem hiányozhat a mennyezeti lámpa, melynek kapcsán érdemes a nagy fényt nyújtó változatok mellett dönteni. Természetesen a konyhában is hasonlóképpen szükség van erre, ugyanis az ételek előkészítéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő megvilágítás. Míg a hálószoba esetében akár egy kevésbé erőteljes fényt kibocsátó típus is ideális lehet, addig más helyiségekben ez szinte biztosan nem lesz elegendő. Célszerű az alapján választani tehát a mennyezeti lámpa kínálatból, hogy melyik helyiségben kerül majd a leendő kedvenc elhelyezésre, valamint arra vonatkozóan milyen használati szokások érvényesülnek.

2. Harmonizálva a lakberendezéssel

Mivel a mennyezeti lámpa sok esetben már egy kialakult, stílusában és belsőépítészetét illetően is megteremtett környezetbe kerül, így érdemes stílusban ehhez passzolót választani. A klasszikus bútorok és burkolóanyagok mellé nem biztos, hogy egy extravagáns, fiatalos darab bizonyul a legjobb döntésnek. Hasonlóképp kerülendő a túlzsúfoltság, tehát ha már így is bőven akad kiegészítő és dekorációs elem a helyiségben, akkor ne fokozzuk ezt még egy látványos, díszes csillárral is. A rendkívül széles választékban szerencsére ma már nem okoz nehézséget megtalálni azt a darabot, amely minden szempontból passzol otthonunkba.

3. A minőség igenis fontos!

Vannak, akik azt gondolják, hogy a mennyezeti lámpával szemben nincs szükség túl nagy minőségi követelményekre, ugyanis a felszerelés után gyakorlatilag nincsen bolygatva az, maximum égőt cserélünk majd benne. Nem feltétlen a strapabírósági szempontok miatt javasolt a magas minőségre törekedni, sokkal inkább azért, hogy a választott mennyezeti lámpa időtálló színvonalon szolgálja kényelmünket, ne látszódjon rajta az idő vasfoga, és ugyanakkor egyfajta kellemes miliőt is teremtsen a helyiségben. Az árak mellett tehát nem feledkezhetünk meg a kapott minőségről sem. Az ár-érték arányt szem előtt tartva, tudatosan, szépérzékünkre is hagyatkozva érdemes letenni a voksot egyik vagy másik mennyezeti lámpa mellett.

4. Nem mindegy a belmagasság!

Különösen a nagyobb mérettel rendelkező mennyezeti lámpa típusok esetében fontos, hogy ügyeljünk a belmagasságra. A látványos, lelógó, méretes változatok kifejezetten a nagy belmagassággal rendelkező otthonokba javasoltak. Hazánkban a polgári házak esetében minden további nélkül választhatunk mutatós darabokat, de a lassan nálunk is elterjedő loft lakásokba is kiválóan alkalmasak ezek. Abban az esetben viszont, ha egyébként is kevésnek véljük a belmagasságot, esetleg a berendezendő helyiség túlságosan kis alapterülettel rendelkezik, bánjunk óvatosan a nagy lámpákkal.

5. Figyeljünk a kiegészítő világításra is!

A legtöbb helyiségben a mennyezeten elhelyezendő lámpák mellett egyéb világítás is helyet kap. Célszerű ezekkel is harmonizálnia a mennyezeti lámpának. Ha több, nagyobb fényerősségű lámpa is elhelyezésre kerül, úgy könnyen lehet, hogy a mennyezetinek már kisebb szerep jut. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lámpák ma már bizony jóval nagyobb szerepet töltenek be az otthonokban, mint pusztán a világítás megteremtése. Design és funkció tehát egyaránt fontosak.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!