Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-13 09:14:43
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

6+1 fontos illemszabály mobil-használóknak

Mobiltelefon illemszabályok!

1. Szolid, halk csengőhang kiválasztása

Igazán kínos lehet ha egy tárgyaláson, irodába, vagy akár a vonaton teljes hangerőn felüvölt a kedvenc zenénk. Ez ellen azt tehetjük, hogy vagy valami szolidabb csengőhangot választunk ki, vagy lenémítjuk a telefont, és bekapcsoljuk a rezgő funkciót, így kellemetlenség nélkül észlelhetjük, ha keresnek rajta.

2. Nem kell kiabálni a telefonba!

Sokan elfelejtik azt, hogy ha esetleg nem jó a vonal, rosszul halljuk a másik felet, nem segítünk a dolgon azzal a kiabálunk a telefonba. Esetleg a környezetünkben lévőket zavarhatja a felesleges ordibálás. Mi pedig ilyen esetben jobban járunk egy üzenet megírásával, ha fontos közlendőnk van.

3. Társaságban, ha lehet kapcsoljuk ki!

Sajnos manapság teljesen átvette az irányítást a mobilos kommunikáció, és ezért sokszor megfeledkezhetünk arról, hogy ha egy találkozón vagyunk valakivel, akkor vele foglalkozzunk, és ne a telefonunkat nézegessük!

Ilyen esetben, ha módunkban áll sokkal jobban tesszük, ha egyszerűen kikapcsoljuk a készüléket arra a kis időre. Ha pedig valamilyen nagyon fontos hívást várunk, akkor illendő előre közölni a találkozón, hogy várható, hogy telefonálnunk kell majd, ám ilyenkor próbáljuk meg rövidre fogni a beszélgetést.

4. Kerüljük az SMS-ezést is!

Sokan úgy vannak vele, hogy „csak megírom ezt az sms-t, és figyelek rád!”, ám igen zavaró lehet ez partnerünknek. Hiszen valószínű arra az sms-re válaszolni is fognak. Ha mégis olyan helyzetbe kerülünk, hogy halaszthatatlan dolgot kell leírnunk egy sms-ben, akkor pedig röviden, tömören fogalmazzuk, és mindenképp kerüljük félreérthető dolgokat, minél érthetőbben fogalmazzuk meg mondanivalóinkat!

5. Gondoljuk meg a közlendőnket előre

Ha olyan helyen telefonálunk, ahol más is hallhatja, legyen az egy busz, vagy egy bevásárlóközpont, akkor gondoljuk át előre, mire mit fogunk válaszolni, és a kényes témákat talán ne ilyen helyzetbe hozzuk elő.

Illetlenség például személyes dolgokat kiteregetni, szexuális életünket, pénzbeli ügyeinket. Kerüljük a káromkodást, és a pletykálást, hiszen kitudja éppen ki hallja a beszélgetést még.

6. Óvatosan az SMS-ekkel is!

Vannak olyan szituációk, amikor könnyebben letudhatjuk a kommunikációt, ha csak megírunk egy üzenetet az illetőnek. Vigyázzunk azonban a kétértelmű szavakkal, és azzal, hogy amit mi vicces hangnembe írunk, partnerünk lehetséges, hogy bántásnak olvassa.

Ha jól ismerjük a címezettet, a szokásos köszöntést és bemutatkozást elhagyhatjuk, de ha ismeretlennek írunk smst-t, mindenképpen írjuk azt alá! Semmiképpen ne használjuk az SMS-t fontos információk közlésére, például szakításra vagy részvételnyilvánításra.

+1 Vannak helyek, ahol tilos!

Ezek a fontosabb pontok mellett tartsuk észben, hogy templomokban, kórházakban, múzeumokban, galériákban, és könyvtársakban tilos a mobiltelefon használata, mielőtt ide belépünk mindenképp ellenőrizzük, hogy kikapcsoltuk-e a készülékünket.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!