Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-12-01 09:27:25
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Otthon

Adókedvezmény kismamáknak 2015 milyen változásokra számíthatunk

Adókedvezmények mik járnak a kismamáknak

A munkáltatói közteher az első esetben az eddigi 28,5 % helyett 0% lesz, a második esetben ugyanez 14%. A GYED extra elnevezésű juttatással párhuzamosan a három- vagy többgyermekes családok esetében a következőképp változnak a számok: a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt, vagy az azt követően foglalkoztatott dolgozók után a foglalkoztatás első három évében a bruttó munkabér 27%-a, a foglalkoztatás negyedik, illetve ötödik évében a bruttó munkabér 14,5%-a.

Itt ugyanúgy az első esetben a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%, második esetben pedig 14%.

Jó hírek a kismamáknak

Jó hír a kismamáknak, hogy a kedvezmény a korábbi szabályozásokhoz képest két évvel hosszabb időtartamot jelent, tehát 5 évet. Azok is kérvényezhetik a támogatást, akiknek 2015. január elseje előtt kezdődött el a munkaviszonyuk, ez az ellátás megszűnését követő 69. hónap végéig lehetséges, viszont ennek bele kell férnie a fentebb említett maximum 5 éves keretbe.

A Munkatörvénykönyv szerint minden egyes kismamát megillet az a joga, hogy a gyermekgondozás alatti fizetés nélküli szabadságot a gyermek 3 éves koráig igénybe vehesse. Ugyanezt a szabadságot az apa is megkaphatja. Tehát a szülő döntheti el, hogy felfüggeszti-e három évre a munkaviszonyát, miután ugyanazon munkaszerződéssel léphet vissza az idő lejárta után a munkahelyére.

Hogyha hamarabb kíván visszatérni munkahelyére, ugyanúgy köteles visszavenni a munkáltatója. Ezt ugyan jelezni kell előre 30 nappal a visszatérés előtt. Erre a távollétre nem jár juttatás a munkáltatótól, ám mint társadalombiztosítási ellátás, a gyermekgondozási díj igényelhető egy gyermek után csak az egyik szülőnek. Ennek az összegnek a mértéke a TB szabályok szerinti átlagkereset 70%-a, mely összeg viszont nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének a 70%-át.

Ezeken kívül igencsak fontos változás, hogy az eddigi 10-10 ezer forintos összeggel szemben most 20-20 ezer forintos adókedvezményben részesülnek a kétgyermekes családok. Ez közel 300 ezer szülőt érinthet, ami körülbelül 55-60 milliárd forinttal csökkenti a kétgyermekes családok adóterheit. Ami a háromgyermekes családokat illeti, gyermekenként 33-33 ezer forintos adókedvezményben fognak részesülni.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!