Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-11-18 05:43:14
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: Közlekedés

Az autók eredetiségvizsgálata 2014-ben

Csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt vizsgálat szerint mehet végbe, amely egységes az egész országban.

Hol kell a eredetiségvizsgálatot elvégezni?

Az eredetiségvizsgálatot arra kirendelt telepeken végzik szerte az országban. Itt a szakember elvégzi az előírt vizsgálatot, majd az eredményt továbbítja a hatóságnak, s csak akkor állíthatja ki a szükséges papírt, ha a hatóság is jóváhagyja azt, ezzel is szigorítva az eljárás menetét.

Mikor kötelező?

Ez a művelet minden olyan alakalommal kötelező, ha a személygépjármű más tulajdonost kap. Legyen szó átírásról vagy beírásról, ha kereskedésből vesszük vagy magánszemélytől, lízingeljük vagy hitelre vesszük, esetleg külföldről hozzuk be, minden tulajdonosváltás esetén kötelező. Ezen kívül akkor is kötelező ez a folyamat, ha az autónk alváz- vagy motorcserén esett át.

Meddig érvényes?

Ez egy elég fontos kérdés, hiszen oda kell arra is figyelnünk, hogy ha megvan az érvényes eredetiséget igazoló papírunk, akkor hatvan napon belül azt fel kell használnunk, azaz meg kell kötnünk a szerződést, hiszen ez a papír csak ennyi ideig érvényes. Ám a tulajdonjog változásának bejelentésére tizenöt napunk van mindössze. Azért azt is figyelembe kell vennünk, hogy ne siessük el túlságosan a dolgot, hiszen ha a sorrendet felborítjuk, akkor nagy gubancba keveredhetünk, így figyeljünk arra is, hogy az eredetiségvizsgálat az első műveletek között legyen.

Az eredetiségvizsgálat menete

Az eredetiségvizsgálat a kijelölt telepen kezdődik, ahol a szakember megvizsgálja az autót, és az eredményt továbbítja a hatóságoknak. Ha jóváhagyják, akkor már készen is vagyunk a vizsgálattal. A hatóságok bevonása is szigorításként funkcionál, akárcsak az, hogy most csak külön erre a célra kijelölt telepen végezhetjük el ezt a vizsgálatot, és már nem állnak rendelkezésünkre más opciók. Ezek a szigorítások is segítenek abban, hogy az eredetiségvizsgálat hiteles legyen. A vizsgálathoz szükségesek a forgalmi engedély, személyi igazolvány, valamint a lakcímkártya. Ezek alapján állítja ki a szakember számunkra az eredetiséget igazoló papírt, persze csak ha a hatóságok is elismerték az adott gépjármű eredetiségét.

A vizsgálat célja

Az eredetiségvizsgálat abból az elgondolásból jött létre, hogy megakadályozzák az olyan személygépjárművek forgalomban való szereplését, amelyek lopottak, körözöttek vagy meg nem engedett módosításokon estek át, illetve bűncselekmény elkövetéséhez használták azokat. A vizsgálat a kilencvenes évek végén vált kötelezővé, és sikeresen csökkenti az olyan autók számát, melyek jogtalanul vannak forgalomban. Jelentősen csökkent azóta az országban az ilyen autók száma, hiszen ez a művelet szinte teljesen ellehetetleníti a nem forgalomba illő autók forgalomba helyezését. A több ízben szigorításoknak köszönhetően a rendszer kellőképpen működik.

Ha az előírásoknak megfelelően intézkedünk, akkor azok megóvnak attól, hogy olyan autó tulajdonosai legyünk, amelyik nem a törvénynek megfelelő, és emiatt veszteség érjen bennünket.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!