Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-11-21 12:51:14
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Közlekedés

Az optimális motorolaj kiválasztása autónk számára

Ahogyan azt a kezdeteknél is megtanítják a sofőröknek, fontos a biztonságos vezetés, de ez nem csak a sofőr vezetési stílusán múlik, hanem a gépjármű karbantartásán is.

Miért fontos az olajcsere?

Ilyen lehet az évszaknak megfelelő gumi használata, a rendszeres szervizelés vagy az olajcsere. Ez utóbbi is igen fontos feltétele annak, hogy autónkat megfelelő állapotban tartsuk. Gyakran felmerül a spórolás gondolata, legyen szó akár az árbeli különbségekről (ami a minőséget is legtöbbször befolyásolja), vagy akár az olajnak az előírtnál hosszabb ideig való használatáról. Mindkét esetben rosszat teszünk a motornak, úgymond „megöljük a motort” vele, hiszen lerakódhat az olaj az autónk belsejében, gátolva annak megfelelő működését. Ezért fontos, hogy az olajcsere és az olaj megfelelő kiválasztása se legyen egy mellőzött pont az autónk karbantartásánál.

Mennyi időnként kell cserélni az olajat?

Erre a kérdésre eléggé megoszlanak a válaszok, ugyanis több dologtól is függ az, hogy az olajunk mennyi ideig állja meg a helyét. A legjobb tanácsot viszont a gyártótól kaphatjuk akkor is, ha az olaj használatának idejéről van szó, és akkor is, ha az olaj típusának kiválasztásában nem vagyunk biztosak. Figyelembe véve azt, hogy az olaj használatának körülményei igencsak befolyásolják az olaj „tűrőképességét”, érdemes jól kiszámítani a következő olajcsere időpontját.

A szakemberek véleménye szerint 10.000 kilométerenként javasolt kicserélni az olajat, ha vigyázni szeretnénk az autónkra, de a standard olajcserére javallott kilométerszám a 30.000 – ez a kötelező. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az autónak az sem mindegy, hogy ezeket a kilométereket város közt vagy hosszú távban járjuk le, akkor nem csak kilométerben számolhatjuk a következő olajcsere eljöttét, hanem években is. Ilyen esetben a maximum idő az a 1-2 év.

Milyen olajat válasszunk?

Ha azon kezdünk gondolkodni, hogy milyen motorolajat vásároljunk, akkor érdemes a gépkocsigyártó által javasoltat választani. Ennek a kérdésnek az eldöntésénél figyelembe kell vennünk jó néhány szempontot. Nem mindegy, hogy a választott olaj milyen viszkozitású, illetve milyen adalékanyagokat tartalmaz. Fontos az, hogy az olajunk jól viselje az időjárás viszontagságait, ezzel is kímélve motorunkat. Ha az adalékokat nézzük, akkor megfigyelhetjük, hogy az olajok közt sok tartalmaz ként, amely a nedvesség, hő és a nyomás hatására kénsavvá válik, így az autónk motorját könnyedén károsíthatja.

Azonban minőségi olajaknál ezt az összetevőt mással helyettesítik, megelőzve az esetleges károkat. Így az autónk alkatrészei megfelelő kenést kapnak ahhoz, hogy a nedvesség elvezetődjön és az alkatrészek tiszták maradjanak. Ha ezeket betartjuk, akkor az autónkba is nagyobb biztonsággal ülhetünk.

Ha megfelelően karban szeretnénk tartani autónkat és annak motorját, akkor tehát érdemes a gyártó tanácsát megfogadni, és az ártól eltekintve minőségi terméket vásárolni. Arról se feledkezzünk meg, hogy az olajat időben cseréljük le!

Tetszett? Osszd meg másokkal is!