Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-07 08:57:29
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Csak óvatosan a hirtelen jött roamingdíj megszűnéssel!

Magyar telefonszámmal külföldön

Valószínűleg a kinnt élők többségének már van helyi szolgáltatós SIM kártyája, de mivel általában gyakran szoktak hazajárni és az ismerőseik is a magyar szolgáltatós telefonszámon szeretnék őket elérni – így, köszönhetően a dupla SIM kártyás telefonkészülékek forradalmának – megtartják és aktívan használják a magyar telefonszámukat is külföldön.

Nagy könnyítést hozott az Európai Uniós tagállamokba vándorolt magyarok számára az az új törvény, amellyel megszüntették a roaming díjakat az uniós országok között. Ezentúl nem kell aggódni a különdíjak miatt, ami miatt eddig sokan elpártoltak a mobiltelefonos kommunikációtól ha egy másik országba tartózkodó ismerősükkel akarták felvenni a kapcsolatot. Mostantól helyi hívás áráért beszélhetünk azokkal az ismerősökkel, akiket eddig csak Facebook-on mertünk megszólítani a távolság miatt.

Legyünk körültekintőek a külföldi mobiltelefonozással!

A hirtelen jött változást sokan várták tártkarokkal, de néhány apróbetűs részt érdemes kiemelni amiről lehet sokan nem is tudnak. A 2017 június 15-től életbe lépett szabályozás szerint ugyanis felár nélkül, belföldi árakon lehet mostantól hívást kezdeményezni és fogadni valamint SMS-t küldeni és internetezni is a tagállamokban.

Arra viszont a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság külön felhívja a figyelmet, hogy nem minden európában lévő ország tagja az Európai Uniónak, így például Szerbiában, Ukrajnában vagy Svájcban sem élvezhetjük ezen törvény előnyeit. Arra is ügyeljünk, hogy a hívásdíjak alapja az előfizetői csomagunkban definiált "más hálózatba irányuló belföldi hívások díja".

Azaz normál belföldi hívásdíjon lehet hazatelefonálni az uniós tagállamokból, vagy más tagállamot is hívni, viszont Magyarországról külföldre telefonálni még mindig külföldi hívásnak számít és erre más díj vonatkozhat!

Apróbetűkben is rejthetnek el a szolgáltatók kitételt a törvények ellenére is. Ugyanis az internethasználat előfordulhat, hogy csak belföldön korlátlan, még külföldön már különdíjas. Ugyanez a helyzet a korlátlan csomagok egyes opcióival is.

Ezekről tájékozódni kell minden esetben, ha nem vagyunk biztosak a csomagunk egyes szolgáltatásainak részleteivel. A telefontársaságok ezen változásokat egyébként publikálták a módosult általános szerződési feltételeikben – bár ezt valószínűleg csak igen kevesen olvasgatják szabadidejükben, ennek ellenére is, hogy a dokumentumban történő változásról a mobilszolgáltató minden esetben tájékoztatja az ügyfeleit (általában SMS formájában).

Tetszett? Osszd meg másokkal is!