Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-04-11 17:17:54
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Egészség

Egészséges énkép kialakulása

Szánj időt magadra!

Szánj időt magadra! Reklámszlogenek mondataként gyakran találkozni a felhívással, ami nem véletlen. Mai rohanó világunkban alig jut idő saját magunkra, s ennek súlyos következményei vannak. Nemcsak a testápolás elhanyagolásáról van szó, de a lélek elveszettségéről is, hisz szemmel láthatóan az emberek zöme frusztrált és ideges. Gyakori, hogy látszólag jelentéktelen párbeszéd fejlődik vitává, ami a tűrőképesség alacsony szintjét mutatja. Ahhoz pedig nem kell szakértőnek lenni, hogy rájöjjünk az összefüggésre, hogyan hat a lelki állapot a testre. A fáradtság és az ingerlékenység velejárói a gondok súlya alatt nyögő léleknek, egyértelműen rossz közérzetet okoz, s ez kihatással van a családi életre.

A statisztikák szerint főleg a nőket sújtja a depresszió, akik túlzott szerepvállalásaiknak nem mindig tudnak megfelelni, ezért magukba roskadnak és levertek lesznek. Negatív énkép alakul ki, amit csak fokoz az esetleges kudarcok sorozata. Esettől függően befolyásolható valaki, de tudni kell, hogy általában nehéz a csüggedt embert visszarángatni a valóságba és biztatni a talpra állásra.

Az erősebb jellemek nehezen adják fel a harcot, és a végsőkig küzdve igyekeznek teljesíteni minden fronton.

Őket kevésbé fenyegeti a depresszió, ám gyakori, hogy sokkal súlyos testi problémák, betegségek figyelmeztetik a helyzet tarthatatlanságára. A lélekbúvárok és természetgyógyászok mellett ma már orvosok is erősen szorgalmazzák, hogy mindenki annyi időt fordítson magára, amennyit teste és lelke igényel. A napirendtől függően beiktatható relaxációs gyakorlat, torna, futás, de akár kutyasétáltatás is, ha erre van szükség. A szépségápolás a nők esetében bevált módszer az énkép kialakítására, viszont nem elegendő.

Mindenkinek, így a férfiaknak is szükségük van egyfajta megerősítésre, amit csak közösség révén kaphat meg. Ajánlatos közösségi programokban minél többet részt venni és aktív tevékenységet kifejteni. Sokat segíthet a motiváció, ahogy az is, ha van konkrét célunk az életben. Azok számára, akik tudják, mit akarnak, könnyebb túljutni a válságos időszakokon és visszanyerni önbizalmat.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!