Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-11-17 20:41:45
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Közlekedés

Gépjárművek forgalomba való visszahelyezése

Persze könnyebb lenne csak egyszerűen elavult autónkat valahol hagyni, hogy álljon, de ez egyrészt azért nem okos megoldás, mert közúton nem állhat, és saját területünkön meg csak fogalja a helyet, emellett pedig mindaddig, amíg a személygépjármű a nevünkön van, addig fizetnünk kell az adóját és a biztosítást.

Az ideiglenes forgalomból való kivonás akkor nyer értelmet, ha az illető tudja, hogy a gépjárművét nem fogja használni egy meghatározott ideig, és így a kivonással mentesül az adófizetése alól és a biztosítás költségei alól is.

Gépjármű forgalomba való visszahelyezése mikor lehetséges?

A fentebb említett esetek szerint a forgalomba való visszahelyezés csak akkor lehetséges, ha ideiglenesen vonták ki autónkat a forgalomból, hiszen a második eshetőség nevében benne is van, hogy végleges, tehát többé nem kerül vissza a forgalomba – értelem szerint. Azonban, ha igazolni tudjuk, hogy a forgalomból való kivonás nem indokolt, akkor visszakaphatjuk gépjárművünk forgalmi engedélyét. Ehhez azonban komoly eljáráson kell végigmennünk és indokolnunk kérésünket.

Szükséges papírok a gépjármű visszaíratáshoz:

a kivonást indokoló okirat, vagy a jármű forgalmi engedélye, a kötelező felelősségbiztosítás igazolása, az érvényesítő címke díjának befizetését igazoló papír, az ideiglenes kivonás megszüntetéséhez szükséges díj kifizetéséről szóló papír, a forgalomból való kivonás megszűnési okának igazolása, a közlekedési hatóság által kiállított műszaki adatlap (ha már lejárt a műszaki érvényesség). Ugyancsak kérik a forgalmi engedély és törzskönyv illetékének kifizetését igazoló okmányt (ha új típusú forgalmi engedély kiállítása szükséges), személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányokat.

Ezek a papírok szükségesek magánszemély esetén. Ha az ügyintézést felhatalmazott személy végzi, akkor szükséges még a meghatalmazást igazoló magánokirat vagy közokirat.

Jogi személyek, egyéni cégek és jogi személy nélküli gazdasági társaságok esetében szükséges papírok: cégbírósági bejegyzés (amely 3 hónapnál nem régebbi) – ez helyettesíthető a Céginformációs és Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat által előállított okirattal vagy elektronikus formában kiadott cégkivonattal, vagy ezek közjegyző/ügyvéd által hitelesített változatával. Mindemellett be kell nyújtanunk még a cég ügyintézőjének jogosultságát igazoló okiratokat, a címpéldányt, amely közjegyzői aláírással hitelesített, vagy ügyvéd által ellenjegyzett aláírásmintát, vagy ezeknek hitelesített másolatát. Ha illetékmentesség áll fenn, akkor az ezt igazoló okirat, vagy határozat is szükséges.

Esetleges költségek: a törzskönyv illetéke 6000Ft, a géjármű forgalmi engedély illetéke szintén 6000Ft. Ezeket az illetékeket a Magyar Államkincstár illeték-bevételi számlájára kell befizetni.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!