Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-07-19 22:52:47
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Közlekedés

Hasznos tanácsok kezdő motorosoknak

Hogyan tudom elsajátítani a biztonságos közlekedéshez szükséges technikát? Milyen felszerelésekre lesz szükségem városi és külterületi motorozáshoz? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ a motortire csapata, akik ahhoz is megadják a szükséges információkat, hogy motorgumi választáskor milyen szempontokat érdemes figyelembe venni. Tartson velünk, kezdőknek és haladóknak is szolgálhatunk néhány hasznos tanáccsal!

motorgumi

A jogosítvány megszerzése még korántsem jelenti azt, hogy a motoros készen áll a járgánnyal valóban biztonságosan az utakra gurulni. A tapasztalat természetesen az évek alatt szerezhető meg, de egy vezetéstechnikai oktatáson való részvétel mindenképpen hozzájárulhat ahhoz, hogy biztosabban, kevésbé félve tegye meg az első néhány száz kilométert.

Nem csak ráérezni kell a motorra, hanem elsajátítani azokat a trükköket, melyeket megállásnál, kanyarodásnál, vagy éppen nagy sebességnél hasznos ismerni. A tét nem kicsi, így érdemes a tanulásra a kezdetekkor pénzt szánni, és nem akkor lepődni meg a bajon, amikor az bekövetkezett.

Fontos eldönteni, hogy milyen járgányt szeretne vásárolni. A méregdrága sportmotorok, miként nevükből is adódik, elsősorban arra kiválóak, hogy sportpályán teljesítsenek a legjobban.

Ha tehát könnyed közúti használat a cél, akkor a kezelhetőbb utcai motorok bizonyulnak a legjobb választásnak, melyek közül a kiforrottabb változatok megállják a helyüket a sportpályákon is. Az élmény ezekkel sem kisebb, az viszont nem elhanyagolható tényező, hogy kezelhetőbbnek bizonyulnak, mint a sportmotorok, melyekhez persze az alkatrészek is a legdrágább árfekvésben szerezhetőek csak be.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen ruházatot célszerű vásárolni. Ez természetesen annak függvényeként alakul, hogy csak munkahelyre használja majd a motort, vagy szerpentinekben is bővelkedő külföldi motoros túrákon is részt kíván venni vele. A kettő között számos fokozat létezik, de alapvetően elkülöníthető a városon belüli közlekedéshez feltétlenül szükséges ruházat, és a külterületen, nagy sebességhez ajánlott felszerelés.

Spórolni nem éri meg rajta, ugyanis ha bekövetkezik a baj, ez nyújt védelmet a test számára, de a kényelmes, komfortos motorozás élményét is ez biztosítja. A magasított szárú cipőre, a kesztyűre, valamint a dzsekire mindenképpen megéri figyelmet fordítani, ezek városon belül is elengedhetetlenek, csakúgy, mint a bukósisak. Ez utóbbival kapcsolatban kis kompromisszumot jelent, hogy városon belül a felhajthatós változat is elegendőnek bizonyul.

A motortire.hu szakemberei javasolják, hogy a motorgumi szerelés alapvető ismereteit is célszerű elsajátítani, ugyanis a biztonságos közlekedéshez az is elengedhetetlen, hogy ismerje azt a járgányt, melynek megbízhatóságára gyakorlatilag életét bízza. Nyilvánvaló, hogy az emberi tényező rendkívül fontos szerepet játszik a biztonságot illetően, de ehhez az is szükséges, hogy birtokában legyen a motorozás technikájával kapcsolatos ismereteknek.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!