Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-04-02 13:49:23
Olvasási idő: 2 perc
Kategória: Ünnepek

Húsvéti  fonott kalács titkai

A jó kelt tésztához meleg helyre van szükségünk, langyos tejre, és türelemre, hogy jól kidolgozzuk a tésztát, aztán pedig jól megkelesszük, hogy megfelelő állagú legyen.

Klasszikus húsvéti fonott kalács

Nézzünk most egy klasszikus fontot kalácsot a foodislife.hu oldalról. Egy fél kilónyi liszthez pici langyos tejben futtassunk meg 2 dkg élesztőt, majd azt keverjük el késhegynyi sóval, kb. 2-3 dl langyos tejjel, 1 tojással és 4-5 kanál cukorral. Igyekezzük simára dagasztani, és közben adjuk hozzá az 5 dkg olvasztott Rama-t, és dolgozzuk jól el, hogy sima, lágy tésztát kapjunk. Majd hagyjuk körülbelül 30-40 percig kelni meleg helyen, úgy, hogy előtte megszórjuk a tetejét vékonyan liszttel, majd letakarjuk konyharuhával.

Miután mintegy kétszeresére megkelt, osszuk három egyforma részre, ha három ágból szeretnénk fonni, majd szépen egyenletesen fonjuk össze, úgy, hogy az összeillesztésnél a végét aláfordítjuk a kalács alá, hogy szépen mutasson, ha megsült. Ha ezzel készen vagyunk, Rama-val kikent tepsiben még kb. 20 percig kelesztjük, és tetejét megkenjük felvert tojással, majd közepes lángon szép pirosra sütjük, ez valószínűleg 35-40 percet vesz igénybe. És kész is a remekmű, amit reggelire, vacsorára, uzsonnára és vendégekkel is fogyaszthatunk.

Ha szeretnénk ettől eltérő ízekkel kísérletezni, akkor van miből választanunk, hiszen a hagyományosan ízesített foszlós kalácson kívül még megannyi változata létezik ennek a süteménynek, attól függően, hogy a háziasszonyok mivel ízesítik, lehet diós, vaníliás, mazsolás, csokoládés és kakaós, de a formája is lehet más, például a koszorú alakú, amelyet tojással együtt sütnek, a húsvéti édességeknek egy különleges, régmúlt idők hagyományait idéző darabja.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!