Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2021-02-23 15:10:31
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Lakás ötletek

Így új mosógépre van szükség…

Ha már újat kell vennünk, egyáltalán nem mindegy, milyen készüléket választunk. A kínálat meglepően széles, de a mosógépek első ránézésre nem sokban különböznek egymástól. Persze az alapvető típusok szerkezeti különbsége azonnal szembetűnik, de kérdés, melyik a legszerencsésebb választás számunkra.

A hagyományos elöltöltős mosógépek a mai napig keresettek, nem véletlenül. Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, energiatakarékosak és akár nagy mennyiségű ruhát is moshatunk velük. Az egyetlen hátrányuk a nagy helyigény; nem csak magával az alapterülettel kell számolnunk, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is. Ha nagy fürdőszobával vagy mosókonyhával rendelkezünk és nem jelent gondot a hajlongás a ruhák berakása és kiszedése során, akkor ez a típus jelenti az ésszerű választást.

Amennyiben a helytakarékosság a legfőbb szempont, a felültöltős mosógépek jelentenek jó alternatívát. Ezek kisebb alapterületet követelnek, ráadásul a felfelé nyíló ajtó is praktikus megoldást kínál – hacsak nem egy polc alatt szeretnénk elhelyezni a készüléket… Fontos tudni azonban, hogy a műszaki kialakításuk miatt ezek a gépek magasabb energiahasználatra kényszerülnek, illetve a mosószerrel is pazarlóbban bánnak.

Az említett két típus előnyös tulajdonságait egyesíti a keskeny elöltöltős mosógép. Noha a mélységük valóban kisebb a hagyományos gépek kiterjedésénél, helytakarékosságban nem képesek felvenni a versenyt a felültöltős változatokkal, ha figyelembe vesszük az előrefelé nyíló ajtó helyigényét.

Miután eldöntöttük, melyik típus a legjobb választás számunkra, további tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk. Meg kell választanunk a dobkapacitás mértékét, amit a gyártók kilogrammban adnak meg. Gyakorlatilag nincs tökéletes tanács erre vonatkozóan; minél gyakrabban kell mosnunk, annál inkább ajánlott nagy dobban szerelt gépet vásárolni. De ne essünk át a ló túloldalára sem, hiszen a féltöltettel történő rendszeres mosás energiapazarlással jár.

Lényeges tulajdonság a centrifuga maximális fordulatszáma is. Minél magasabb ez a szám, annál kevesebb víz marad a szövegek szálai között; ez fontos tulajdonság akkor is, ha hagyományos módon szárítjuk a ruháinkat, illetve akkor is, ha szárítógépet használunk. Utóbbi esetében jelentős energiamegtakarítást érhetünk el a hatékony centrifugának köszönhetően, de tartsuk szem előtt, hogy az érzékeny ruhadarabok gyors centrifugálása nem lehetséges, hiszen az anyag sérülését okozhatja.

A rendelkezésekre álló programokra is érdemes figyelmet fordítani. Az alapvető funkciókkal és programokkal minden gép rendelkezik, de ha kisbaba vagy allergiás személy él a háztartásban, speciális antiallergén funkciókra is szükség lehet.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!