Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2018-06-28 14:06:46
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: tudakozó

Kerüld el a külföldi csalók hívásait!

Hogyan működik?

Szinte biztos, hogy neked is van olyan barátod, rokonod, aki külföldön él, esetleg visszaigazolást vársz egy külföldi munkával kapcsolatban. Természetesen nem vagy köteles ismerni az angol, német vagy osztrák előhívószámokat, így amikor egy ismeretlen számot látsz a „Megkaptam az állást?”, „Mi baj lehet vele?” gondolatok közepette fogadod a hívást. Pont ezekre az érzelmekre apellálnak a csalók, akik kitalálták ezt a rendszert.

Hogy mi nekik ebből a haszon? Ugye az EU-ban eltörölték a roaming díjakat, de az EU-n kívüli, főleg a fentebb említett térségek hívásai, hívásfogadásai sokszor horror összegekbe kerülnek. Több országban, mint pl. Uruguayban úgynevezett jutalékos szerződést lehet kötni a szolgáltatóval, amely által részesednek a hívások bevételeiből. Sok esetben az sem fontos, hogy abban az országban legyen az adott telefonszám, ahol beregisztrálták azt, elég egy online regisztráció is. A lényeg, hogy az áldozat rábökjön a fogadás gombra és már pörögnek is a másodpercek.

A csalók tárháza kifogyhatatlan, ha átverésről van szó. A hívás fogadása után még percekig a tárcsázáshoz hasonló búgó hangot játszanak be, hogy érdeklődésedet fenntartva pörögjenek a másodpercek. Legtöbbször bele sem szólnak a telefonba és a sok „hallózással” eltöltött mp-ek alatt is fizeted a súlyos összegeket. Létezik olyan trükk is, amikor a hívás megszakítását jelző szignált játsszák le a telefonodba, hogy azt hidd megszakadt a vonal és Te a piros gomb megnyomása nélkül félre rakod a telefonod, de közben a hívás folytatódik tovább.

Persze nem egyesével hívnak fel mindenkit. A csalók több ezres adatbázisokból dolgoznak és automata, előre programozott hívásokat indítanak, amely által naponta több százezres bevételük is lehet Ft-ban a gyanútlan áldozatoknak köszönhetően.

Mit tehetsz ellene?

Ma már számos megoldás létezik arra, hogy egy telefonszámot azonosíts. Több telefonos alkalmazás is a segítségedre siet. Az egyik a Truecaller app, amely amellett, hogy beazonosítja a nem titkos számokat, jelzi számodra az országot ahonnan érkezik a hívás és, ha kéretlen telefonszám, azt pirossal jelöli meg neked. Hasonlóan működik a Google Called ID applikáció is, mindössze annyiban különbözik társától, hogy itt nem a híváslistákból dolgozik a rendszer, hanem a Google felhasználói profiljait veszi alapul a hívások azonosításához.

Okostelefon nem lévén hagyományos módszerekkel is tájékozódhatsz. Az egyik legegyszerűbb, ha felhívod az általános magyarországi tudakozót, a 11800-as számot, ahol bármely magyar szolgáltatónál regisztrált telefonszámról érdeklődhetsz, vagy tárcsázod a 11824-es azonosítót, ahol közérdekű információkat tudhatsz meg.

Amennyiben nincs okostelefonod, de netközelben tartózkodsz, használd az online telefonszám keresőket. A 3 legnagyobb hazai mobilszolgáltató, több vezetékes operátor mint pl. a Digi vagy a UPC és számos nagyobb külföldi weboldal is rendelkezik nyilvános adatbázissal, ahonnan a pontos adatok megadásával lekérheted az adott telefonszámokat, vagy éppen a tulajdonos adatait, ha azok nem titkosak.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!