Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2020-12-15 13:08:36
Olvasási idő: 6 perc
Kategória: tudakozó

Amit a körzetszámokról tudni érdemes

A telefonszám egy általában egy tizenegy számból álló számsor. Kezdődik a 06, vagy +34-es számpárossal, ezután következik a szolgáltató, tehát az imént említett 20, 30, 70. Ezután pedig a hét számjegyből álló számsor, ami magát a felhasználót jelöli. Ha az utolsó 7 számjegy jelöli csak a felhasználót, míg a többi egyezik szinte minden embernél, fontos végre megtudnunk, hogy mi célt is szolgál a 06, miért kell mindig odarakni a hívás elé.

A 06-os kezdés alapvetően a belföldi hívást jelenti.

Léteztek az úgynevezett régi nullás számok, melyek nem csak a belföldi hívást, hanem a külföldi hívást is jelentették. Ilyen nullás számok voltak például:

00 Nemzetközi hívás. 01 Kézi kapcsolású belföldi hívás, 02 Táviratfeladás, és ami még fontos és a mai napig használjuk az a 06-os a belföldi hívásokhoz.

Hogyan kell tárcsázni külföldi körzetszámot?

Az alapvető megszokás, vagy rutin, ami kialakulhatott az emberekben az, hogy a +36-os számot használják, majd ezután következik a szolgáltató megjelölése. A 06 szintén hasonlóképpen működik, a számpár után kell jelölni a szolgáltatót, majd jöhet a számsor.

A szolgáltató száma nem minden esetben adhat nekünk tényleges információt, hiszen lehetőségünk van már számhordozásra, így használhatunk 70-es számot akkor is, ha nem a Vodafone, hanem a Telekom szolgáltatónál van a készülékünk és mobilszámlánk.

Ennek túlzott jelentősége nincs, esetleg csak akkor, ha valamilyen telefonszámra szeretnénk rákeresni. Így inkább az általános tudakozóban érdemes kezdenünk a kutatómunkát.

Külföldi számoknál a 06 számsort a 00 helyettesíti. Így történik tehát az, hogyha nem szoktunk külföldre telefonálni, elsőre szinte értelmetlen számsornak tűnik, azonban ha egyszer kicsit utána járunk az alapvető logikának, amivel működik, könnyedén megérthető.

A körzetszámok jelentősége

A körzetszámoknak alapvetően néhány évvel ezelőtt volt fontos szerepe, amikor még a szolgáltatók által, a napjainkban már teljesen egyértelmű rendszer, nem feltétlenül kapott ekkora figyelmet és nem volt ennyire globálisan kezelve. Itt főként a belföldi hívásokra kell gondolni, hiszen hasonló mechanikával működik még napjainkban is a külföldi telefonálás.

Aktualitása tehét nem tűnt el teljesen a felszínről, csak megváltozott a helyzet és a helyzetek gyakorisága, amikor használni lehet, használni szokták az emberek. Régebben egyszerűbb volt belföldi számot hívni, mely saját körzetünkbe tartozott, ám ha nem ismertük, hogy a hívott fél, akit keresnénk, hol tartózkodhat, vagy nem tudjuk megjegyezni a magyarországi összes, 15 körzet számát, a mai tárcsázási módszer már akkor is kézenfekvő megoldás volt.

Külföldi számoknál már hasonlóan működik, mint működött a körzetszámoknál régebben, miután kijelöltük, hogy belföldi helyett külföldi számot hívnánk, az adott ország körzetszámát kiválasztva a telefonközpontok már tudni is fogják, mely területre kell kapcsolni.

Példának okáért, hogyha Szlovákiába szeretnénk telefonálni, akkor a számsor elejére a 00421-es számokat kell írnunk. Ami mindamellett, hogy nem túl gyakori, hacsak nem határon élünk, vagy rokonaink vannak odaát, vagy akár üzleti ügy, barátságok kötnek más országba, de még egy számmal is hosszabb, mint azt általánosságban megszoktuk, így az elején akár össze is zavarhat minket. Vannak olyan országok is, amelyeknek a körzetszámuk, ha nem belföldről indítunk hívást, nem háromjegyű, mint a szlovák, hanem két, nagy ritkaságként még az egyszámjegyű hívószám is megjelenik. Összesen 46 körzetszám létezik.

Körzetszámok a mindennapokban

Ha szeretnénk kipróbálni, visszatérni a régi megszokott rendszerbe, szükségünk lesz a magyarországi körzetszámokra, melyekből 15 darab van. Ezek a számok főleg nagyobb városokra vonatkoznak, melyek környezetében elhelyezkedő emberek ugyanazon körzetbe tartoznak. Érdekes egyébként, hogyha valaki azonos körzetbe telefonál, egyáltalán nem szükséges semmilyen számot sem írni elé, nem kell azt sem jelezni, hogy belföldi hívás, azt sem, hogy melyik körzetet, vagy melyik szolgáltatót szeretné hívni.

A körzetszámok a vezetékes telefonoknál még napjainkban is nagy szerepet játszanak.

Ahogy fejlődött a technika, és a távkommunikáció már semmilyen problémát nem okoz, az internetnek köszönhetően, a fő funkció, melyet alapvetően szolgált, már nem aktuális. Ez az volt, hogy a kapcsolás, mindamellett, hogy lehetséges lett volna a szolgáltatón belül, de a hang hamarabb megérkezett, ha földrajzi helyszínhez tudták kapcsolni a hangot.

Napjainkban pedig már másodpercek alatt ki is cseng az ország, vagy akár kontinens másik oldalán élő ember telefonja, arról nem is beszélve, hogy interneten keresztül hasonló gyorsasággal elérhetünk személyeket. Így nem kell azzal sem foglalkoznunk, hogy a külföldi és belföldi hívás sebessége, ára mennyire terhel majd meg minket.

Összességében tehát a körzetszámok, a körzetszámok keresése, a megfelelő kód megtalálása mára már nem annyira elterjedt folyamat, mint évekkel ezelőtt volt. Ahogy fejlődik a technika és változik a világ, a régi jól megszokott rendszer egyre kevésbé válik hasznossá. Ettől függetlenül azonban érdemes ismerni az alapvető technikát, az alapvető rendszert amivel ez az egész működik, hiszen vannak olyan helyzetek, ahol felettébb egyszerű, logikus és még számunkra jó, segítőkész. Jelentősége főleg a külföldi számok elérésében jellemző, belföldi kommunikációban szinte a használata nélkül is gond nélkül cseveghetünk különböző emberekkel telefonon keresztül.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!