Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-04-07 17:06:05
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: Egészség

Kutyaterápiával az egészségért

A szakemberek javasolják, mielőtt kutyát választana bárki is, mérlegelje életkörülményeit; lakóteréhez illő házi kedvencet hozzon haza, és előzetesen mindenképpen tájékozódjon a kutya szükségleteiről. Az állatorvos rendelkezésére állhat hasznos információkkal az adott fajtát illetően és elláthatja a szükséges védőoltásokkal.

Akárcsak az emberek, úgy az állatok is eltérő jellemmel rendelkeznek, ezért érdemes kitapasztalni, hogy szelídebb és lustább vagy ereje teljében lévő, domináns egyedet szeretnénk otthonunkban látni. A méret is lényeges lehet, hisz például kis lakásban nem érezné jól magát egy bernáthegyi. A családi házzal rendelkező személyek előnyben vannak, hisz esetükben bármilyen kutya szóba jöhet testi adottságoktól függetlenül. Természetesen azt is számításba kell venni, hogy egyedülálló vagy családos ember az illető, mert kisgyermekek mellé csakis türelmes és alkalmazkodó természettel megáldott állat való.

A vadászkutya fajták az idősek kedvencei nem véletlenül, de javasolhatók még az apró termetű szobakutyák, melyeket egyszerűen csak ölebeknek neveznek.

A szeretet csodákra képes

Mielőtt arra a következtetésre jutnánk, hogy csak a magányos vagy családos embereknek való a kutya, emlékeztessük magunkat az legújabb kutatási eredményekre, mely bizonyítja, hogy a szellemi fogyatékossággal élő gyermeknek vagy felnőtteknek is kiváló társa lehet az eb. Nemcsak a kedélyállapot javításában segédkezik, hanem a maga képességeivel, adottságaival fejleszti is az embert. A motiváció révén tudja elérni, hogy a sérült személy elvégezzen bizonyos tevékenységeket, vagyis ösztönzően hasson a mindennapokra.

Gyerekek esetében régóta köztudott, hogy bizonyos állatok pozitívan hatnak a gyógyulási folyamatokra, mert érzékenyek és észlelik, ha a közelükben tartózkodó személy bánatos vagy beteg. Az ösztönös igyekezet, hogy jobb kedvre derítsék a melléjük szegődő embereket, tiszteletre méltó. Elsősorban szeretet adnak, amire baj esetén a legeslegnagyobb szüksége van a páciensnek. A kutya megfelelő kiképzésével az adott betegséget illetően fel lehet venni a harcot, még akkor is, ha első látásra reménytelennek tűnik a helyzet. Megvan az a képessége, hogy vidámságot csempésszen oda, ahol régóta a szomorúság az úr. A kapcsolat gyermek és kutya között olyan természetes, hogy a problémák csak jobban egymásra hangolják a feleket.

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy a kutyaterápia számtalan előnye csak úgy érvényesülhet, ha a megfelelő állat van az ember mellett. Érdemes szakértővel konzultálni a problémát illetően és közösen eldönteni, hogy az adott betegséget tekintve, milyen kutya volt a legideálisabb társ. Ha jó a választás, nemcsak hűséges társat talált a gazda, hanem egy olyan barátot, aki soha nem fogja cserbenhagyni!

Tetszett? Osszd meg másokkal is!