Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2014-05-15 21:35:00
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Közlekedés

Milyen a jó olajszűrő?

Alapvetően fő-, és mellékáramú szűrőket különítünk el. Az első, a főáramú típus esetében az egész motorolaj mennyiség áthalad azon, majd csak ezután jut azokra a helyekre, melyek kenésre szorulnak. Esetében beszélnünk kell az áteresztő szelep feladatáról is, mely tulajdonképpen azért felel, hogy ha az olajszűrő eltömődött, akkor szűrés nélkül is lehetősége legyen az olajnak a megfelelő helyre folyni, ezzel biztosítva az alkatrészek kenését, és a motor normál működését. Mellékáramú olajszűrőket a főárammal párhuzamos ágban szoktak elhelyezni. A kettő együttes alkalmazásával nagyobb hatékonysággal érhető el a motorolaj gyors és természetesen rendkívül alapos tisztítása.

Fontos információ, hogy minden egyes olajcsere alkalmával a szűrő is cserére szorul, ugyanis benne jelentős mennyiségű szennyeződés halmozódhat fel. Mielőtt az új szűrő tömítőgumiját felhelyezné, azt kevés motorolajjal érdemes átkenni. A motorolajjal való feltöltés után pedig ilyen módon felcsavarni a szűrőt.

Világosan látható tehát, hogy önmagában a motorolaj helyes megválasztása még nem elegendő ahhoz, hogy a kenés megfelelően biztosítva legyen. A fekmester.hu szerint is figyelmet érdemelnek az olyan aprónak tűnő autóalkatrész elemek, mint amilyen az olajszűrő, hiszen a rá szabott szerep rendkívüli jelentőséggel bír. Felelős autósként ügyeljen arra, hogy a gépjármű minden szempontból megfeleljen az előírásoknak, és felszereltségét, valamint a karbantartást illetően is szánjon időt, pénzt rá. Odafigyeléssel megelőzhető, hogy akár több százezres kiadással járjon egy-egy szervíz, arról nem is beszélve, hogy a javítás időtartama alatt nélkülöznie kell majd járgányát, mely a szabadságot, és a jobb időbeosztást teszi lehetővé a mindennapokban.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!