Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-02 08:31:47
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Mobilfizetés: A koncertjegytől a rántott csirkéig

Fizessünk SMS-sel és emeltdíjas telefonhívással

A legnépszerűbb hazai fizetési forma a már több mint 10 éve igen népszerű emeltdíjas SMS fizetés. Talán hihetetlennek tűnik, de ez a mikro fizetési mód még a mai napig is egy jövedelmező üzletág, pedig a küldött SMS-ek száma az utóbbi években drasztikusan lecsökkent az előző évekhez képest. Ezt persze leginkább a mobilinternet térhódításának és a chat programoknak (elsősorban Facebook Messenger) köszönhetjük.

A bepötyögött és emeltdíjas 90-es számra elküldött kódok általában valamilyen szolgáltatást jelentettek a vásárlónak. Így fizethetünk egy internetes weboldal rejtett, zárt tartalmáért vagy plusz szolgáltatásaiért de így vehetünk virtuális parkolójegyet a nagyobb városokban vagy így szavazhatunk kedvenc produkciónkra a továbbjuttatás reményében valamelyik kereskedelmi csatornán.

Az emeltdíjas telefonhívások is a 90-es számokhoz köthetők de vannak emeltdíjas, négyszámjegyű, általában adományozó vagy szavató számok is (melyeket előszeretettel használnak a TV-ben SMS-ek fogadására is). A másik nagy emeltdíjas hívás a felnőtt kategóriás erotikus vonalak és a jóslások, melyekre szintén nagy iparág épült már hazánkban is és többek közt külön ezek az ezoterikus csatornák tartják életben a technológiát a mai napig is.

Mobiltelefon mint virtuális pénztárca

Kezdetben még csak a bankkártyát kellett megszoknia a lakosságnak és azon tanakodni, hogy vajon a chip-es és a mágnesszallagos kártya a biztonságosabb vagy gyorsabb. Nemrégiben e fizetési módhoz az érintős, PayPass-os technológia is kapcsolódott. Ma pedig már teljesen magától érhető, biztonságos megoldásnak érezzük, ha csak odaérintjük a terminálhoz a kártyánkat és az leemelni róla a pénzt.

Hasonló elven alapulva építettek be az okostelefonokba egy új fajta fizetési módszert, melyet hazánkban a Mobiltárca Szövetség szabályoz. Több hazai bank is csatlakozott már a kezdeményezéshez alapítókként az OTP bankot és a MasterCard-ot emelnénk ki. A többlépcsős biztonsági rendszernél a hozzáérintés után – összegtől függően – a rendszer biztonsági kódot is kérhet, ezzel megerősítve a vásárlást. A mobiltelefonok és okosórák világában pedig már nem kell sok, hogy mindenki lecserélhesse elkopott bankkártyáját és egy új, biztonságos fizetési rendszer szereplőjévé válljon.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!