Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-04 08:36:23
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: tudakozó

Mobiltelefonozó fiatalság - áldás vagy átok

Bár a hétköznapi mobiltelefon felhasználóknak valószínűleg nem nyújt alternatív megoldást a szent könyv lapozgatása a chat-elés, az ételfotók vagy a cuki, macskás videók nézegetésére.

A mobiltelefonok árnyoldala

Azért annak ellenére, hogy nem olvasgatjuk a szentírást naponta az okostelefonunkon, még nem feltétlenül kellene, hogy az káros legyen – bár sokan próbálják összeesküvés elméletre hivatkozva bizonygatni a káros rádióhullámok és wifi jelek negatív, akár rákot okozó hatását. Az viszont kétségtelen, hogy veszélyeket is hordoz magában a készülék, hiszen a fiatalok robotként bambulják a csodamasina kijelzőt és ezzel sokszor akadályozzák a közlekedést.

Ki ne találkozott volna görbe, lehajtott fejű ifjoncokkal akik fülében – vagy a BlueTooth-os mini hangszórójából – üvölt a zene és ő éppen szerelmi vallomást pötyög a nagy képernyős okostelefonon, számtalan hangulatjelző gif kíséretében, közben meg a szemben haladó gyalogoson átgázol ha az nem lép félre.

Korábban talán az volt a jellemző, hogy a férfiak a nyári idő beköszöntével, a lengén öltözött fiatal lányokra vetettek egy-egy pillantást vezetés közben és így okoztak kisebb koccanásokat vagy baleseteket. Az okostelefonok eljövetelével azonban ez a figyelemelterelés is inkább a mobiltelefonok javára írható. Sokan telefonálnak, SMS-eznek vagy éppen chat-elgetnek valamilyen applikációval vezetés közben, így károkat okozva a közlekedésben akár vétlenül résztvevőknek is.

Ezt egy fiatal vlogger példája is bizonyítja, aki éppen élőben tartott videó bejelentkezést vezetés közben. Még a több mint 2500 rajongója nézte és itta minden szavát a lánynak, az az élő adás közepette autóbalesetet szenvedett a mobiltelefonhasználat miatt. Szerencsére az eset egy ügyes marketingfogás volt, amit csak kijózanításként rendeztek meg, hogy a fiatalokat figyelmeztethessék a mobilozás veszélyeire. Az izraeli kampány arca volt ez az Ashley Waxman, aki az egyik legnagyobb helyi vlogger.

Az okostelefonos kísérlet

Egy angol tanár tartott szociális kísérletet az óráján. Arra kérte meg az osztályt, hogy próbáljanak neki SMS-t küldeni úgy, hogy ne vegye észre. Ő közben megtartotta a szokásos angol órát és ugyanúgy figyelte őket közben mint ahogyan azt máskor is szokta. Egy diákot sikerült is gyorsan lebuktatnia, ám senki mást nem vett észre hogy mobilozna. Már az óra első 15 perce után, a 17 diákból több mint 10 küldött neki SMS-t az ő észrevétele nélkül de az amit néhányan tettek még őt is ledöbbentette.

Volt aki Facebook-on küldött képet róla vagy magáról, volt aki a táblán lévő összes szöveget átmásolta és volt aki a háziját küldte el kép formájában hogy ki is javíthatná. Az abszolút győztes pedig még egy új, kamu Facebook profilt is létrehozott "Nyertünk, tanár úr" néven és bejelölte a tanárt ismerősnek vele. A tanár a rövidke kísérlettel bebizonyította, hogy a tanároknak fogalma nincs mennyien és milyen módon használhatják a telefonjaikat az órák (vagy vizsgák) alatt.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!