Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2015-03-22 12:01:21
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Rendszám tudakozó és adatbázis kereső

Ha ugyanis a járművet ellopták, a rendőrség megindítja az eljárást, ha pedig át kell íratni, az okmányiroda elvégzi a szükséges teendőket, minden más eshetőség jelentéktelennek tekinthető, hiszen többnyire biztosan önnön célt szolgál.

Így tudakoljuk ki a rendszámokat

Kiskapuk természetesen – akárcsak minden más esetben, úgy természetesen itt is vannak. Ilyen példának okáért, ha regisztráljuk magunkat az Ügyfélkapura, ahol havonta 15 lekérdezést indíthatunk szabadon a Magyarországon forgalomba hozott, és jelenleg forgalomban lévő rendszámok, illetve gépjárművek alapján. Összességében azonban ezzel vélhetően senki sem lesz előrébb, hiszen magánadatokat ez a rendszer sem tárol – pontosabban inkább nem közölt –, egyszóval csak annyit tudhatunk meg belőle, hogy a rendszámhoz tartozó autó milyen típusú, milyen színű, forgalomban van-e jelenleg, illetve rendelkezik-e a lekérdezés időpontjában érvényes kötelező biztosítással.

Ha magánszemélyként ennél többre lennénk kíváncsiak – például láttunk egy szép autót, esetleg egy szép lányt, de csak a rendszámot sikerült leolvasnunk, ebből pedig szeretnénk megtudni a tulajdonos nevét –, akkor többre nem vagyunk képesek hivatalos, illetve a legalitás határain belül mozgó lehetőségekkel, mert hangsúlyozandó, hogy ilyen önnön problémákkal természetesen sem a rendőrség, sem az okmányiroda nem foglalkozik majd.

Hivatalos, ámde költséges és egyben rendkívül bonyodalmas módja egy rendszám tulajdonjogának megállapításához még az, ha felkeressük a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát, ahol foglalkozhatnak a problémánkkal. Itt – hangsúlyozandó, hogy rengeteg sorban állás és külön költség ellenében – kérelemre indítanak adatszolgáltatási eljárást, amiért rengeteg külön költséget felszámolnak. Egyedi azonosító – így például forgalmi rendszám – alapján történő keresés során az eljárásban igényelt adatszolgáltatás díja mellett kiszámlázásra kerül a kapcsolatfelvétel céljából történő megkeresés díja, valamint az értesítés díja is, amit személyenként számol ki a hivatal.

Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy hozzáférhetünk a szükséges adatokhoz, hiszen ehhez előbb igazolnunk kell azt, hogy jogosultak vagyunk-e az adott rendszámhoz tartozó adatok kiadására, ezáltal a haszonszerzésből vagy a csak kedvtelésből beadott kérvények garantáltan elutasításra találnak, de ha például jogos érdekből, tudományos kutatásból, közvélemény- vagy piackutatásból, esetleg közvetlen üzletszerzésből már hozzáférhetünk az adatokhoz.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!