Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2019-04-27 11:53:18
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Segélykérő telefonszámok: gyors segítség a bajban

Segélykérő telefonszámok a telefonkönyvben

Sajnos tény, hogy szükséghelyzetben az emberek nehezen kapcsolnak, és sokan ilyenkor még azt is elfelejtik, hogy milyen számot kell hívniuk. Erre kitűnő megoldás lehet az, ha a telefonkönyvben elmentjük azokat a segélykérő telefonszámokat, melyek ismerete szükséghelyzetben akár életet is menthet. Nem számolhatunk azzal, hogy valaki biztosan lesz mellettünk a bajban, hiszen baleset alkalmával, vagy rosszullét esetén sokszor csak saját magunkra vagyunk utalva.

Kép forrása: Pixabay

Zavartság és sokk: ezek a leggyakoribb problémák a bajbajutottaknál

Hétköznapjainknak nem úgy indulunk neki, hogy bármi baj érhet bennünket, vagy baleset szemtanúi, rosszabb esetben elszenvedői leszünk. A problémás veszélyhelyzetek rendszerint hirtelen érkeznek, így nincs idő felkészülni azokra. Legtöbbször azonnali cselekvést igényelnek, ám a zavartság gyakran megakadályoz ebben. Ennek tipikus jele, amikor még a rendőrség vagy a mentők telefonszáma sem jut eszünkbe. Kínosnak érezhetjük a helyzetet, pláne akkor, ha segítségre szoruló van mellettünk. A tapasztalatok szerint a bajbajutottaknál a hirtelen helyzet okozta zavartság és stressz tehető leginkább felelőssé az ilyen memóriazavarokért.

Higgadt gondolkodás, nyugalom

S hogy mit tehetünk akkor, ha az adrenalin szétáramlik a testünkben és úgy érezzük, képtelenek vagyunk tisztán gondolkodni? Egy betörés, rablás, baleset vagy tűzeset alkalmával a legnagyobb probléma azzal van, hogy a stressz hatására a szervezet vészreakciókkal reagál. Szaporább lesz a pulzus, felmegy a vérnyomás, fejfájás, szédülés jelentkezhet, de a légszomj és a pánik sem ritka.

Ilyen esetben nehéz tisztán látni a helyzetet, és míg egyébként zsigerből fel tudjuk sorolni a legfontosabb segélykérő telefonszámokat, addig a problémás szituációban sokszor csak állunk kezünkben a telefonnal, és képtelenek vagyunk megtenni a megfelelő lépéseket.

Erre kiváló megoldás lehet, ha telefonkönyvünkben elmentjük a segélykérő számokat, vagy például pénztárcánkban, irattartónkban visszük magunkkal azokat egy papírra felírva. Bár abnormálisnak tűnhet mindez, de ha átélt már veszélyhelyzetet, akkor pontosan tudja, nem mindig úgy működik az emberi szervezet, ahogyan az hasznos lenne.

Amikor mentőre van szükség, balesettel szembesülünk, vagy a gyors tűzoltás elmaradhatatlan, akkor bizony minden perc számít. Ne adja meg az esélyt annak, hogy a hirtelen jelentkező feszültség meggátolja a segítség hívásában! Gondolkodjon előre, és készüljön fel a váratlan helyzetekre legalább a legfontosabb segélykérő számok feljegyzésével, így lesz mihez nyúlnia, ha memóriája cserbenhagyná.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!