Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2020-08-05 17:04:38
Olvasási idő: 7 perc
Kategória: tudakozó

Telefonos csalások –  soha ne adjunk meg személyes adatokat!

Telefonos csalások leggyakoribb formái

A telefonos (hívásalapú) csalások népszerűek, mert a hívott fél egyetlen érzékszervére, a hallására irányul, miközben az átverőknek számos módszerük van arra, hogy minimális ideje legyen az áldozatnak kétes jeleket észrevenni a hívás közben.

Koronavírus csalások

Az új koronavírus megjelenésével a csalók sajnos mindent bevetnek sikerük érdekében: új kézfertőtlenítők, speciális tesztek, orvosi vizsgálatok...stb. Ha ilyen megkeresés érkezik, akkor azonnal bontsuk a vonalat és erre figyelmeztessük idős rokonainkat is!

Unoka „típusú” csalás

Ahogy a nevében is benne van, itt szintén idős áldozatok a célpontok. A telefonos tolvajok kiadják magukat a nyugdíjas unokájának vagy ismerősének, hogy „probléma van és küldjenek pénzt, vagy adjanak segítséget az utazás közben bajba jutott unokának”. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók általában külföldi adatokat adnak meg aztán – amint megkapták a pénzt – nyomtalanul eltűnnek. Ez a módszer duplán rossz nekünk, mert sok időt igényel maga a telefonálás és még az adatainkat (pénzünket) is ellopják. Jobban járunk, ha eleve nem vesszük fel az ismeretlen hívást.

Lottótelefonos csalások

Ha olyan telefonhívást kapunk, amelyben „részt vett a lottón,” említik, ne higgye el és tegye le a telefont. Ilyen típusú átverés esetén egy csaló felhívja az áldozatot, és azt mondja, hogy összeget, de díjat kell fizetni a nyeremény megkönnyítése érdekében. Miután a bűnöző megkapta a pénzt, hirtelen felszívódik. A hívásokat vizsgáló szakemberek azt mondják, hogy a legtöbb ilyen megkeresés Jamaicai számokról érkezik. Erre már a nagy mobilszolgáltatók is odafigyelnek és próbálják meggátolni a hívásokat. Baj akkor történik, amikor mi hívjuk vissza a nemzetközi számot!

Netflix adathalász csalások

Az úgynevezett Netflix-csalások leggyakrabban e-mailben vagy szövegesen érkeznek, de telefonhívást is kaphatunk. Ebben a helyzetben a bűnöző úgy tesz, mintha a Netflix vagy más népszerű streaming szolgáltató alkalmazottja lenne, és kéri, hogy frissítsük a fizetési vagy egyéb személyes információkat a szolgáltatás megszakításának elkerülése érdekében. Ez a típusú „spam” sajnos igen népszerű, leginkább Amerikában, viszont Európában is egyre inkább elterjedt.

Bankos telfonos csalások

Sokan esnek áldozatául azoknak a csalóknak, akik valamelyik hitelintézet szakembereinek, ügyintézőinek adják ki magukat, és személyes információkat kérnek valamilyen okra hivatkozva. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy ha bármelyik banknál ilyenre lenne szükség, arról hivatalos közleményben szokott a hitelintézet tájékoztatni, nem is beszélve arról, hogy ilyen információkat csak és kizárólag személyesen adhatunk meg a bankfiókban, telefonos úton sosem kérnek ilyet.

Csalások a NAV nevében

Ha az átlagember meghallja a NAV nevét, azonnal arra gondol, mit rontott el az adóbevallásban, mennyi hátralékot találtak, milyen fizetési kötelezettség keletkezett és az miként lesz hatással anyagi helyzetére. Ezt a fajta félelmet használják ki azok a csalók, akik akár email-ben, akár telefonon keresztül a NAV ügyintézőinek adják ki magukat. Nem csak személyes információkhoz igyekeznek hozzájutni, hanem azonnali utalásokat is kérhetnek a még nagyobb „anyagi hátrány” elkerülésének érdekében. A megadott bankszámlaszámok természetesen nem a NAV-hoz tartoznak, hanem a csalók zsebeit tömhetjük így tele. A NAV-ra is igaz az, ami a hitelintézetekre, hogy csak hivatalos platformon keresztül, például Ügyfélkapu segítségével veszik fel a kapcsolatot, és minden adószámlára vonatkozóan is itt kérhetünk hiteles információt.

Balesetes csalások- nem csak idősek a célcsoport

Az unokázós csalások testvéreként tarthatjuk számon azokat, melyek a balesetek hírére történő reagálást helyezik fókuszba. Ha szeretteink valamelyikéről meghalljuk, hogy bajba került, baleset, sérülés érte, azonnal elfelejtünk tisztán gondolkodni. A csalók ezt használják ki, és akár a kórházba szállításra, akár hasonlókra azonnali utalást kérnek. Komoly probléma, hogy közösségi platformjainkról sokat megtudhatnak mások magánéletünkről, és ezt kihasználhatják pénzszerzési céllal.

Segélykérés SMS-ben

A korábban már említett segélykérő telefonhívások egyik formája az, amikor SMS-ben érkezik ez. A személyes jelleg így még inkább kikapcsolható, és ha elég naiv a megcélzott személy, be is dőlhet az utalásra buzdító üzenetnek. Nagyon fontos, hogy ahogyan ismeretlen telefonszámnak nem ajánlott felvenni, úgy az ilyenről érkező gyanús üzeneteknek se dőljünk be, pláne ne kattintsunk semmilyen abban szereplő linkre. Ez utóbbival ugyanis kémprogramok települhetnek készülékünkre, ellopva minden mentett jelszavunkat és hozzáférésünket privát szféránkhoz.

Hamis hívások a telefonszolgáltató nevében

Szintén az ismert cégek megbízhatóságával történő visszaélésnek számít az, amikor a telefonszolgáltató nevében keresik a hívott felet, és hátralékra, befizetendő összegre hívják fel a figyelmét. Persze ehhez készségesen azonnal adnak is bankszámlaszámot, hogy hova utalva egyenlítheti ki az ügyfél tartozását, elkerülve a nagyobb kiadásokat. Ne dőljünk be ilyennek! A telefonszolgáltató hivatalos weboldalán, személyesen beállított fiókunk alatt értesít arról, milyen fizetési kötelezettségeink vannak.

Visszahívásos csalások

Elsősorban az emberek kíváncsiságára építenek az úgynevezett visszahívásos csalások. Ilyenkor rendszerint egy távoli országból érkezik beérkező hívás, majd az még a felvétel előtt megszakításra kerül. Az átlagember ilyenkor kíváncsi, ki kereste és miért. Főként az idősebb korosztály tagjai nem is nagyon figyelnek oda arra, hogy honnan érkezett a nem fogadott hívás, csak azonnal visszahívják azt. A csalók célja éppen ez, hiszen a nemzetközi irányú hívások díja után részesedéshez jutnak. Bár nem hatalmas összegekről van szó, de „sok kicsi sokra megy”- alapon így is megéri ezzel foglalkozniuk- és átverni nap mint nap emberek százait, ezreit.

Mi a teendő, ha gyanús hívást kapunk?

A rendőrség és a biztonsági szakemberek azt javasolják – telefonos csalások gyanúja esetén –, ha ismeretlen külföldi hívószámot látunk, ne hívjuk vissza és ne is fogadjuk a hívást. Mentsük el a számot és kérjük meg mobilszolgáltatónkat, hogy blokkolja azt. Mindezek mellett személyes adatokat (bankszámlaszám, születési dátum) soha ne adjunk meg!

Tetszett? Osszd meg másokkal is!