Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2018-09-05 14:46:40
Olvasási idő: 4 perc
Kategória: tudakozó

Telefonszám helyes leírása

A telefonszámok „helyes”, szabványos írását a szolgáltatók és a közszokás alakítja. A lényeg tulajdonképpen az, hogy a számok írásában érvényesüljön a nagyobb egység-kisebb egység logikája. Ezt szünetekkel, zárójelekkel, esetleg kötőjelekkel jelezhetjük.

A telefonszámok írásának módját számos nemzetközi szabvány szabályozza, amelyeket a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) adott ki.

GYAKORLATI SZABÁLYOZÁS

A gyakorlatban ezek a szabványok használatának eldöntése számos nehézséggel járnak. Az egyszerűség kedvéért az Európai Unió hatóságai megállapodtak abban, hogy az EU valamennyi nyelvén egységes megjelenítést használnak, mégpedig azon elvek szerint, hogy a telefonszámokat nemzetközi formájukban kell megadni, valamint a nemzetközi előhívószám elé be kell illeszteni a plusz (+) jelet, amely jelzi, hogy a nemzetközi hívásokhoz használt előhívószámra is szükség van. A plusz jel után nem kell szóközt tenni. A nemzetközi előhívószám után szóközzel elválasztva következik a teljes szám, amelyet egybe kell írni (+33 130832910). A mellék hívószámát kötőjellel kell elválasztani a fő számtól. A mellék hívószámát alkotó számjegyeket nem tagoljuk. Egy tömbben kell őket megadni (+32 242521-63750).

Belföldi hívás esetén a nemzetközi hívószámot az adott ország távközlési hatóságának aktuális szabályai szerint kell módosítani, így például a körzetszámot is a nemzetközi előhívószám és a telefonszám közé illesztve kell feltüntetni. Az eltérő nemzeti szabályok és folyamatos változásuk miatt az Európai Unió intézményeinek és szerveinek dokumentumaiban a telefonszámokat nemzetközi formátumukban közöljük.

Több telefonszám megadásakor a számokat perjellel kell egymástól elválasztani, a perjel mindkét oldalán szóközt hagyva (+33 150532940 / 150773910 / 110627406).

A telefonszám állandó számjegyei és a változó végződések elkülönítésére kötőjelet alkalmazunk, hasonlóan a mellékvonal számának írásmódjához (+33 1406339-00/01/02).

VÉGZŐDÉSEK

A számok sorrendjén kívül a jellegzetes bevezető kifejezésekre is érdemes odafigyelnünk. Az egyik leggyakrabban használt végződés a „Tel.” vagy „tel.”, mely után a szabály szerint pontot teszünk, kettőspontot soha. a „Fax” vagy „fax” végződés után se pont, se kettőspont ne kerüljön. A ritkábban használt „Telex” vagy „telex” és „Mobil” vagy „mobil” kifejezések után a kettőspont hanyagolandó. Emellett grafikus szimbólumok használata szintén elfogadott.

GYAKORI HIBÁK

A bizonytalanságból következik, hogy rengetegen hibása tüntetik fel a telefonszámokat, egyik elterjedt hiba, hogy körzetszám elé 06-ot írnak, ez azonban helytelen, ugyanis ez a szám kizárólag a szolgáltatótól függ. A 06 a más körzetbe telefonálás kezdeményező kódja, de előfordulhat, hogy valahol nem a 06-tal kell kezdeményezni a beszélgetést. További, még súlyosabb hiba, melyet rádiótelefonok felírásánál szokták elkövetni, a telefonszám első számjegyének a körzetszámhoz csapása (389-625-496).

A 00 odaírása az országkód elé szintén helytelen, mert ez a szám szintén a szolgáltatótól függ. A 00 a külföldi távhívás kezdeményező kódja, de előfordulhat, hogy valahol nem a 00-val kell kezdeményezni a nemzetközi távhívást.

A hétköznapok során, nem igazán bír nagy jelentőséggel a leírt telefonszám formátuma, azonban hivatalos okmányokon, vagy cégek, intézmények elérhetősége esetében fontos a helyesen leírt szám, mind esztétikai, mind használhatóság szempontjából.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!