Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-07 08:55:11
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: tudakozó

Több ezer mobiltelefonszám szűnhet meg napokon belül!

Rossz hírekben szerencsére nem bővelkedünk ezen a téren. Bár a mobilinternetezés még mindig hazánkban az egyik legdrágább luxus szolgáltatás mobiltelefonra, sok szolgáltató ad ajándék MB-okat az új előfizetőinek és maga a tudat, hogy az egyik leggyorsabb mobilinternet hálózat pont Magyarországon van, talán kárpótolhat bennünket ezért.

Viszont további rossz hír, hogy manapság egyre jobban elszaporodnak a mobiltelefonos átverések is. Sokszor a Telenor vagy Szerencsejáték (esetleg ezek keverékének) munkatársainak kiadva magukat, több 10.000 Ft-os anyagi kárt csalnak ki a gyanútlan áldozattól, telefonfeltöltés címszóval, valamilyen nagy nyereménnyel kecsegtetve. A leg aktuálisabb rossz hír viszont, hogy aki nem vigyáz, elveszítheti a feltöltős mobiltelefon számát, a kötelező adategyeztetés miatt.

Elveszíthetik a feltöltőkártyások a telefonszámukat

Már csak néhány nap van hátra, az új szabályozás értelmében kötelezővé tett, önkéntes adategyeztetésre, melyet a mobilszolgáltatónknál kell közvetlenül elvégeznünk. Ezt elmulasztva 2017 július 1-től az összes olyan SIM kártya használhatatlanná fog válni, amelyre nem történt meg az adategyeztetés. A törvény értelmében egy-egy magánszemély csak 5-5 saját mobiltelefonszámmal rendelkezhet, így valósznűleg több ezer szám landol majd a kukába a elsején.

Fontos megjegyezni, hogy ez a szabályozás csak a feltöltőkártyás előfizetőket érinti. A szolgáltató minden esetben küldött legalább 2 emlékeztető SMS-t is a teendőkkel kapcsolatban. A kötelezetteknek szolgáltatótól függetlenül kötelességük az ingyenesen elérhető telefonszámon keresztül vagy az internetes felületen át mostantól évente regisztrálniuk a számukat a személyes adataik megadásával, különben a telefonszámukat elveszítik.

A sikeres adategyeztetésről pár napon belül kell, hogy a szolgáltató visszajelző SMS-t küldjön. Ha ez nem történik meg, okvetlenül keressük fel újra őket!

Apróbetűs részletek a mobiltelefonszámhoz tartozó adategyeztetéshez

További fontos feltétel, hogy nem csak a telefonálásra használt számokat kell bejelentenünk, hanem a riasztókba és más mobilkommunikációra képes, SIM kártyával ellátott készülékünket is. Azt viszont jó ha tudjuk, hogy az elveszített számot és a rajta maradt egyenleget még két hónapig vissza tudjuk igényelni a szolgáltatótól – hacsak ezt is el nem mulasszuk.

Az elveszett mobilszámok visszaszerzésének részleteiről a szolgáltatók későbbiekre ígértek bővebb tájékoztatást.

A szolgáltatókat úgy nyilatkoztak, hogy nem jellemző nagy roham az utolsó hetekre sem. Ez vagy azt jelenti, hogy mindenki időben lejelentette az adatait vagy azt, hogy sokaknak fog rosszul indulni a júliusi hónapjuk. A gyakorlati tapasztalatok alapján azonban úgy tudjuk, hogy van aki már 5-6 alkalommal is visszatért a szolgáltató ügyfélszolgálatára, hogy egyeztessen, de ott mindig kígyókban tekergett a sor.

Így azt javasoljuk, hogy aki teheti, használja ki az internet adta lehetőségeket és küldje be személyes adatait a szolgáltató honlapján elhelyezett űrlapon keresztül. Így senkinek nem fog kellemetlenséget okozni a bejelentés és az az esetlegesen elveszett telefonszám utáni visszaszerzési procedúra.

Tetszett? Osszd meg másokkal is!