Szerző: telefonszam-tudakozo.hu
Dátum: 2017-07-12 09:13:05
Olvasási idő: 3 perc
Kategória: Egészség

Valóban agydaganat fenyegeti a mobiltelefon használókat?

Egy olyan dologról beszélünk, ami sugárzást bocsájt ki, mégis napjában többször a fejünkhöz emeljük. Később egy svéd kutatócsoport azt állította, hogy a mobiltelefon használata több mint kétszeresére megnöveli az agy dagan kialakulásának valószínűségét.

Milyen potenciális veszélyt hordoznak a mobiltelefonok?

Tény, hogy a sugárzások okozhatnak rákot, ám a mobiltelefon és más elektronikus készülékek által kibocsájtott rádióhullámok nem ionizáló, alacsony energiájú sugárzásnak számít. Ám a tudósok szerint nem egyértelmű, hogy ennek a sugárzásnak az egészségünkre nézve van-e bármilyen káros hatása.

2006-ban 420 000 mobiltelefon-használót kivizsgáltak, és nem találtak arra utaló jelet, hogy a mobilozásnak köszönhetően valóban hajlamosak lennének a daganatos megbetegedésekre.

A 2007-es évben egy híres szakmai újságban pedig megjelent egy cikk, amiben az állt, hogy a mobiltelefont használó emberek körében teljesen általános az agydaganat kialakulásának kockázata.

Ám ez nem zárja ki azt sem, hogy ha több, mint 10 éven keresztül napi rendszerességgel használjuk a mobiltelefonunkat, akkor nőhet a megbetegedés kockázata.

De mielőtt megrémülnénk, jó tisztázni azt is, hogy ezek a kutatások mind még a régi típusú, analóg készülékekre vonatkoztak. Ezekre nyilatkozták a szakértők a leírtakat. Az analóg rendszer lehet veszélyes számunkra, a kutatók szerint.

A mai okostelefonok mennyire biztonságosak?

A mai korszerű, modern okostelefonokban azonban már szinte teljesen a digitális rendszer található meg, így ilyenfajta veszélyt számunkra nem okozhatnak bizonyítottan.

Jó ezt tudni, és fellélegezhetünk, ám tartsuk észben azt, hogy egy bizonyos határ után mégsem egészséges, ha túlzásba visszük használatát.

Mivel most már szinte minden embernek okostelefonja van, és mobilinternete, az ember akaratlanul is ezt a készüléket tartja a legfontosabbnak. Régen rossz, ha már nincs olyan helyzet, ha ne lenne kezünkbe mobilunk. Szakértők szerint könnyedén függővé válhatunk, és ez a veszély főleg a fiatal korosztályt fenyegeti.

Tehát daganatosok nem leszünk tőle, de orvosok támasszák elő, hogy nagyon jót teszünk magunknak, ha nem a mobiltelefonunk mellett alszik éjjel, és amennyire csak tudjuk, minimalizáljuk a használatát. Rendkívül hasznosak tudnak lenni ezek az okostelefonok, rengeteg funkcióval bírnak, de ne legyen kezünkbe éjjel-nappal, és a legfontosabb, hogy a személyes találkozókat ne tegyük tönkre a telefonunk nyomkodásával!

Tetszett? Osszd meg másokkal is!