Temetés szabadkézzel ez a szociális temetés

Rate this post

Az elmúlt évek egyik szörnyűsége volt a szociális temetés bevezetése. Hogy mi is ez valójában ennek jártunk egy kicsit utána.

hirdetes

Egy közeli barát, rokon halála erős sebet hagy az emberben, és mély gyásza alatt elképesztő dolgokkal kell lélekben megküzdenie. Mivel küzdhet meg az az ember, akinek arra sincs elegendő pénze, hogy eltemethesse hozzátartozóját, és milyen lehetőséget kínál neki erre az esetre az állam?

Mikor elveszti valaki egy szerettét, a legutolsó dolog, amire gondolni szeretne, az a temetés, annak minden körülményével és anyagi terhelésével együtt. Mégis illendően el kell búcsúzni mindenkitől, még akkor is, ha ezt a zsebe semmiképp nem engedheti meg.

Mit tehet Ön ilyen helyzetben? Önmaga nem áshat sírt, mivel a föld beomolhat, és évszaktól függően változnak a körülmények, tehát erre jó lenne hozzáértő embereket fogadni. Ha ezt semmiképp nem teheti meg, és mindenképp magának kell kiásnia a sírt, arra is van megoldás, bár nehéz dolgokat kell véghezvinnie, hogy megfelelő módon temethesse el hozzátartozóját.

Hogyan történik a szociális temetés?

Szociális temetés. Akinek nincs elegendő anyagi háttere a temetés kifizetésére, igényelhet szociális temetést, viszont a szabályok ilyen esetben sokban eltérnek az eddigiektől, melyekkel nem árt tisztában lennünk.
A temetés helyszínéül a budapesti Új köztemető ad otthont, ahol tizenkétezer négyzetmétert szánnak erre a célra. Ezt a területet teljesen meg kell tisztítaniuk a fáktól, bokroktól, gyökerektől és az elhagyatott sírhelyektől. A régi sírhelyek alatt kapott csontokat kiszedik, és újratemetik a temetőben kisebb helyen, így létrehozva a szociális parcellát, melyen a nehéz anyagi körülmények közt élő emberek is eltemethetik hozzátartozóikat. Minden más temetőben is a fenntartónak kötelessége kijelölni szociális parcellákat az ilyen esetekre.

Morbid ez már idáig is, de ezután jön csak a java.

Aki igényeli a szociális támogatást, annak a helyi önkormányzat állapítja meg a jogosultságát, annak függvényében, hogy a családban mennyi az egy főre eső havi jövedelem. Ha megkapja az igényelt támogatást, az ott kapott papírokkal a köztemetőben dolgozókhoz kell fordulni, ahol majd részt kell venniük a gyászolóknak egy pár órás munkavédelmi előadáson. Ezen az előadáson elmondják, hogyan lehet balesetmentesen kiásni sírt, milyen mélyre kell ásni (2 méter hosszú, 1 méter széles, 1 méter mély).

Mindezek után a rokonok, barátok, hozzátartozók ásót ragadnak, és kiássák a sírt, melynek sarkai előre meg lesznek jelölve, s minden egyéb tudnivalóról már tájékozottak lesznek az előadás után. Természetesen a sírgödröt a temetés előtt leellenőrzik a temető dolgozói, hogy megfelelően van-e kiásva, s az ő jóváhagyásuk után kerülhet megrendezésre a szertartás.

A temetőn belül vállalniuk kell a sír vagy urna gépjármű nélküli szállítását is a sírhelyhez, majd annak visszahantolását is. Ezen kívül a mosdatás, öltöztetés is a rokonok, barátok feladata marad. Hamvasztás esetén az elhunyt személy lakhelyének megfelelő önkormányzat vállalja a hamvasztás költségeit.

Egy jelentés szerint évente körülbelül tizennégyezer ilyenszociális temetésre számítanak országszerte, tehát nem kevés embert érint ez az új rendelet.

Share Button