Testi-lelki egészség – Hogyan kerülhetünk harmóniába saját magunkkal

Rate this post

Mai zaklatott világunkban, nehéz elérni, hogy stresszmentesen éljünk. Percről percre érnek olyan külső ingerek, melyek felkavarnak minket. Nemcsak a nők, de a férfiak is kiszolgáltatottjai a fokozott feszültségnek, melyet egyre növekvő igényeink gerjesztenek. A kutatások szerint elsősorban a fejlett világban tapasztalható meg, milyen a napi stressz. Érdekes számba venni, hol és kik a legveszélyeztetettebbek, s hogyan reagál a test a mindennapos negatív hatásokra. Meglepő, hogy a fejlődő országokban – dacára a gazdasági hátránynak – nagyobb az esély a hosszabb életre, mint azokban a térségekben, ahol a civilizáció megköveteli az emberektől az úgynevezett viselkedési normák betartását.
Az úgynevezett viselkedési normák íratlan szabályok arra vonatkozóan, hogyan kell viselkedni társaságban, munkahelyen és egy általános képet fest arról, milyen az „ideális” család. Míg a 20. század elvárásai közelebb álltak a természetes kapcsolati rendeződéshez, a 21. század fejlett világa mindent a profitnak rendelt alá. Az emberi kapcsolatok ziláltabbak és nehezen kezelhetők, mivel az emberek önös érdekeiket helyezik a középpontba. Amikor a média is lépten-nyomon azt sulykolja, hogy „TE” vagy a fontos, „NEKED” ez jár, akkor nem csoda, hogy az egoizmus teret hódítva a családokból kiirtja az alázatot és a tiszteletet.

hirdetes

Amikor a szeretet öncélú, nem várható, hogy boldog párkapcsolat alakuljon ki. Ugyanez vonatkozik a testvéri és baráti kapcsolatokra is. A munkahelyi konfliktusok zömét pedig a rivalizálás okozza vélt vagy valós helyzet kapcsán.
A társas kapcsolatok terén végzett kutatások rámutattak, hogy a folyamatosan frusztrált emberekben nő a belső feszültség, ezért ha nem tudják azt levezetni, akkor előbb-utóbb megbetegednek. Könnyebb helyzetben vannak azok a személyek, akiknek az életében szerepet kap a művészet vagy a sport; ugyanis valamilyen cselekvés szükséges a lelki zaklatottság és konfliktus feloldásához. A zene, a festészet vagy pl. a futás sokat tehet a testi-lelki egészség visszaszerzéséért. A szakemberek ezért is javasolják mind a fiatal, mind az idősebb korosztály tagjainak, hogy napjaikat egy kis testmozgással kezdjék.

A lélek feltöltődéséhez hozzájárulhat a reggelenként elcsendesülés, amit Bibliaolvasással lehet megtámogatni. Nem szabad félvállról venni a lelki harmóniát, hisz annak hiányában változások figyelhetők meg a viselkedésben, melyek alapvetően befolyásolják a családi és munkahelyi békességet. A kiegyensúlyozottság megteremtéséhez szükség van az önérdekhez való kényszeres ragaszkodás elengedésére, a világ felé nyitásra, ami megtehető az őszinte érdeklődés mutatásával nemcsak otthon, hanem az egyéb társas kapcsolatokban is.

A társadalmi szerepvállalás sokat segíthet; egy adott közösség életében való részvállalással magunk számára teremtjük meg a boldogság apró pillanatait, nem beszélve arról, hogy gyermekeink is büszkén tekintenek a hasznosan tevékenykedő – s nem a sebeit nyalogató, ingerült – szülőre.

Share Button