Vége az e-kereskedelem szárnyalásának?

Nem túlzás kijelenteni, hogy a 2020-as esztendő az e-kereskedelem sikertörténete. Noha az utolsó negyedév eredményei még nem ismertek, már most biztosan tudhatjuk, hogy az online piac bevételei messze túlszárnyalják az előzetes várakozásokat.

hirdetes
csomagautomata Edigital

csomagautomata Edigital

Tény, hogy a várakozásokon felüli növekedés elképzelhetetlen lett volna a koronavírus-járvány által okozott változások nélkül. Az egyik fővárosi marketingügynökség munkatársa az úgynevezett átterelődés hatására hívja fel a figyelmet; míg a teljes kiskereskedelem jó esetben is pozitív nullán zárja ezt az évet, addig az e-kereskedelem kifejezetten szárnyal. Ez pedig annak tudható be, hogy a vásárlások jelentős hányada a hagyományos boltokból az online térbe költözött.

Az idei esztendő minden negyedévét várakozásokon felüli növekedési ütem jellemzi. Az első negyedév 21%-os növekedése magasabb az előzetes várakozásoknál, noha az igazi bumm csak ezután következett; az online piac a második negyedévben mintegy 47%-ot tudott nőni! Ehhez képest a harmadik periódus 19%-os bővülése visszaesésnek tűnhet, persze ez is magasabb az előzetes várakozásoknál.

Ugyanakkor adott a kérdés, hogy az utolsó negyedév milyen eredményeket hozhat az e-kereskedelemben; folytatódik a harmadik negyedévben tapasztalt lassulás, vagy pedig a romló járványhelyzet újra felpörgeti az áruházak forgalmát. Ha a legnagyobb e-kereskedők Black Friday forgalmából indulunk ki, akkor a második opció valószínűbb; úgy tűnik, a téli vásárlási láz nem csillapítható.

Emellett sokakat már most az a kérdés foglalkoztat, hogy mi vár 2021-ben az e-kereskedelem szereplőire. Sokan úgy vélik, hogy az idei évben elvégzett szolgáltatásfejlesztések meghozzák a gyümölcsüket, így a következő esztendőnek is nyertesei lesznek a webáruházak. Persze a pesszimista hangok sem alaptalanok, hiszen a kiürülő családi kasszák és a gazdasági visszaesés hatása törvényszerűen begyűrűzik az online kereskedelembe is.

Ugyanakkor érdemes látni azt is, hogy nincs realitása az online piac szélsőséges bezuhanásának. Az idei esztendő eredményeit elsősorban a vásárlási gyakoriság és a megrendelési érték növekedése szolgáltatta. Nagyobb visszaeséstől abban az esetben kellene tartani, ha a növekedésért elsősorban a vásárlói bázis bővülése lenne felelős, de ez nem így van, hiszen a bázis növekedése nagyjából 2% körüli lehetett.

A marketingszakértő szerint a legnagyobb veszélyt a logisztikai szektor túlterheltsége hordozza magában. Amennyiben a Black Friday sorozat, illetve a karácsonyi vásárlási láz bedöntené a logisztikai szolgáltatásokat, abban az esetben valóban félni kellene attól, hogy sokan elpártolnak az online vásárlástól. Azonban érdemes tudni azt is, hogy épp a járványhelyzet gazdasági hatásai miatt az évek óta munkaerőhiánnyal küzdő logisztikai ágazat kellő emberi erőforráshoz jutott.

Mindemellett a piacvezető szereplők is igyekeznek csökkenteni a logisztikai terheket; az AlzaBox-ok mellett ma már az Extreme Digital és az eMAG közös csomagautomatái is igénybe vehetők; az Easybox csomagautomatákból éjjel-nappal átvehetők az eMAG-nál és az Extreme Digitalnál megrendelt termékek egyszerűen és érintésmentesen. Idén száz budapesti helyszínen, a jövő év végén azonban már országszerte ötszáz helyen működnek majd a piacvezető e-kereskedelmi márkák saját üzemeltetésű automatái.

Share Button