Veszélyes függőséget okoz a mobiltelefonunk!

Rate this post

Manapság már mindenkinek van mobiltelefonja. Ám kevés ember látja be azt, hogy milyen sok veszélyt tartogathat számunkra.

hirdetes

A szakértők azt állítják, hogy az okostelefon kicsi, kézre eső méretének köszönhetően, ahova csak tudjuk, magunkkal visszük. A rengeteg ingyen elérhető applikáció miatt pedig folyton kapcsolatot szeretnénk tartani egymással, illetve a sok, népszerű közösségi oldalak miatt sok fiatal egész egyszerűen a mobiltelefonuk függőjévé válik és már el sem tudná képzelni az életét anélkül.

Nincs már mobiltelefon nélkül szórakozás, filmnézés, mozizás, bulizás. Minden helyzetbe megengedhetjük magunknak, hogy csak egy pillanatra ellenőrizzük a közösségi oldalainkat, esetleg posztoljunk 1-2 képet, hogy éppen kivel vagyunk, mit csinálunk, és hol tartózkodunk. Az embernek már akkor is a kezébe van a telefonja, ha a buszt várja, ha bevásárolni megy, de sajnos még akkor is, ha a barátaival találkozik.
A fiatalokat veszélyezteti leginkább a mobilfüggőség

Rengetegszer látni olyan fiatalokat, akik egy kupacba gyűlve, leszegett fejjel nyomkodják telefonjaikat, egymáshoz pedig személyesen nem is szólnak. Ez a személyes kapcsolatok, és a személyes kommunikáció halálát fogja jelenteni, helyette a lájkok és a hangulatjelek fogják teljesen átvenni az uralmat.

Az mobil függőséggel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy az emberek nagy részének mély, és primitív késztetésük van afelé, hogy soha semmiről ne maradjanak le, és folyamatosan tisztába legyenek azzal, hogy mi zajlik a világban. Ez az erős késztetés volt az, ami miatt az emberiség képes volt túlélni az őskort. Most azonban ez az oka annak, hogy az emberek szó szerint bele tudnak betegedni abba, hogy 1-2 óráig mobiljuk nélkül kell lenniük.

Még időben észbe kaphatunk! Tippek mobil függőség ellen

Ha mi is azt érezzük ezt az igen erős késztetést, de nem szeretnénk függővé válni, figyeljünk oda ezekre a dolgokra:

1. Mikor azt a késztetést érezzük, hogy megnézzük mobiltelefonunkat, gondoljunk bele, hogy miért érezzük ezt. Unatkozunk? Magányosak vagyunk? Egyedül érezzük magunkat? Ez mind-mind olyan dolog, ami ellen más módon, könnyedén is tudunk tenni. Ilyenkor mindenképp próbáljunk erre a fő problémára koncentrálni

2. Ha azt halljuk, hogy üzenetünk érkezett, ne rohanjunk rögtön a telefonunkért! Egyáltalán nem kell azonnal mindent félbehagyni, azért, hogy megtudjuk kitől kaptunk üzenetet. Sok embert bánthatunk meg azzal, ha egy társaságba nekiállunk telefont nyomkodni, ha találkozunk szeretteinkkel, a személyes kommunikációt tartsuk a legfontosabbnak!
Ha valóban fontos üzenetet kaptunk, amire rövid időn belül válaszolnunk kéne, nagy a valószínűsége, hogy az illető egész egyszerűen fel fog hívni telefonon, és az egészet sokkal rövidebb idő alatt megbeszélhetjük, mint oda-vissza pötyögésekkel.

3. Szabályozzuk saját magunkat! Ezeket a szabályokat pedig szigorúan tartsuk be!
Például határozzuk el, hogy délután és este már nem leszünk elérhetőek. Némítsuk le a telefont és ne nyomkodjuk! Egy idő után már eszünkbe se fog jutni, hogy ok nélkül hozzá érjünk. Ha a családdal vagyunk, ne a telefonunk és a virtuális életünk legyen az első!

Kis időn belül érezni fogjuk azt a felemelő szabadságot, amit a mobiltelefon nélküli idő okoz nekünk.
Persze az okostelefonok tudnak rendkívül hasznosak is lenni, ám az ember hamar át tud esni a ló túlsó oldalára és sokszor észre se vesszük, hogy túlzásba visszük a mobilozást.

Share Button